Γερμανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Οικογένειας μετά το σκάνδαλο των διακοπών

Παραιτήθηκε η υπουργός Οικογένειας της Γερμανίας, Άννε Σπίγκελ μετά το σκάνδαλο που ενεπλάκη το όνομά της.

Η Άννε Σπίγκελ, σύμφωνα με την αποκάλυψη της Bild, έφυγε για διακοπές διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων το καλοκαίρι, όταν ακόμη ήταν υπουργός Περιβάλλοντος της Ρηνανίας – Παλατινάτου, ενώ η περιοχή αντιμετώπιζε τις φονικές πλημμύρες στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 184 άνθρωποι, τις οποίες το δημοσίευμα αναφέρει ως “πλημμύρες του αιώνα”.

«Αποφάσισα σήμερα, λόγω της πολιτικής πίεσης, να παραιτηθώ από τη θέση της υπουργού Οικογένειας. Το κάνω αυτό προκειμένου να αποτρέψω τη ζημιά για το υπουργείο, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλες πολιτικές προκλήσεις», ανέφερε η Σπίγκελ στην γραπτή δήλωσή της.

Χθες, Κυριακή, η Σπίγκελ, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη τηλεοπτική εμφάνιση, απολογήθηκε για τις επιλογές της και ζήτησε «συγγνώμη για τα λάθη» της. «Ήταν λάθος που πήγαμε διακοπές για τόσο καιρό και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό το λάθος» είπε, ενώ τόνισε ότι αντιμετώπισε το δίλημμα μεταξύ των υποχρεώσεών της ως συζύγου και μητέρας και αυτών της υπουργού, καθώς ο σύζυγός της είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο το 2019, ενώ τα τέσσερα παιδιά της είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την καραντίνα για την πανδημία.

Πάντως, όταν η BILD am SONNTAG είχε αποκαλύψει το  σκάνδαλο, εκείνη το παραδέχτηκε, αλλά είχε τονίσει ότι είχε παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου ενώ βρισκόταν σε διακοπές. Το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια.

Οι ηγέτες του κόμματος των Πρασίνων Ricarda Lang και Omid Nouripour εγκωμίασαν τη Σπίγκελ για την παραίτησή της, κάνοντας λόγο για “διαφάνεια”. ︎ «Η Anne Spiegel παραδέχτηκε λάθη – με τρόπο και με μια διαφάνεια, που δεν υπήρξε ποτέ στην πολιτική. Γι’ αυτό, της αξίζει η αναγνώριση και ο μεγάλος σεβασμός μας» είπε ο Nouripour.

Η Σπίγκελ ήταν στην εξουσία μόλις για 124 ημέρες.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, συμπρόεδρος του κόμματος Συμμαχία ’90/Πράσινοι, είπε επίσης: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χάνει έναν απίστευτα σπουδαίο ομοσπονδιακό υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, ο οποίος ήταν παθιασμένος με την οικογενειακή πολιτική. Η Άννε Σπίγκελ περνά μια απίστευτα δύσκολη περίοδο τον τελευταίο καιρό. Όποιος είδε αυτή τη συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ μπορεί να δει πόσο απίστευτα βάναυση μπορεί να είναι η πολιτική».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ