Γερμανία-Διαφωνούν στα δύσκολα

Γερμανία-Διαφωνούν στα δύσκολα

Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν στην καθιέρωση του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά δεν γεφύρωσαν τις διαφορές τους στα ζητήματα της διαχείρισης της «ευρωκρίσης» και της τραπεζικής ενοποίησης.

Σε επόμενη συνεδρίαση της «υποομάδας Ευρώπη» παραπέμπουν Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) τις αποφάσεις για την περαιτέρω διαχείριση της «ευρωκρίσης» και τον σχεδιασμό της τραπεζικής ενοποίησης. Σε δηλώσεις τους, μετά το πέρας της τετράωρης συνεδρίασης, οι επικεφαλής της «υποομάδας Ευρώπη» Μάρτιν Σουλτς και Χέρμπερτ Ρόιλ, υπογράμμισαν ότι διαπίστωσαν την ανάγκη για περαιτέρω διαβουλεύσεις στα επίμαχα ζητήματα της διαχείρισης της «ευρωκρίσης» και της τραπεζικής ενοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, τα κυριότερα σημεία των διαφωνιών εντοπίστηκαν στο Ταμείο Απόσβεσης Χρέους, το οποίο απορρίπτουν οι Χριστιανοδημοκράτες και στη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών. Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής δεν συζητήθηκε η πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών για την έκδοση “ευρωομολόγων”, καθώς όπως παραδέχθηκε και ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς δεν είναι συμβατή με το γερμανικό σύνταγμα.

Αντίθετα οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη καθιέρωσης στην Ευρώπη του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών. «Υπάρχει συναίνεση στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στις διαπραγματεύσεις Χέρμπερτ Ρόιλ.

Η Γερμανία να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι στο μέλλον θα πρέπει τα δημοσιονομικά της ΕΕ να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάπτυξη, την απασχόληση και στις καινοτομίες. Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «προέκυψαν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα», ωστόσο «σε κάποια άλλα ζητήματα απαιτείται περισσότερος χρόνος». Τα μέλη της υποομάδας συμφωνούν ότι το Βερολίνο θα πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη. Υπογραμμίζεται ότι η Γερμανία θα πρέπει ρητά να ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να την προωθήσει.

Τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης της «υποομάδας Ευρώπη» αλλά και οι διαφωνίες θα παραπεμφθούν στην διευρυμένη σύσκεψη των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο κομμάτων την ερχόμενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Κοινή είναι η βούληση των δύο πλευρών να συμφωνηθούν το συντομότερο οι στόχοι και το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.