Γεωπολιτικό θρίλερ – Σε τεντωμένο σχοινί η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας

Σε τεντωμένο σχοινί  η σχέση της Ρωσίας με την Τουρκία έπειτα από τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας το Σάββατο ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, υποχρεώνοντας την τουρκική πολεμική αεροπορία να απογειώσει δύο αεροσκάφη F-16 για να το αναχαιτίσουν, τα οποία και το ανάγκασαν να γυρίσει πίσω.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του εκφράστηκε η “έντονη διαμαρτυρία” της Άγκυρας για την παραβίαση αυτή.

Η Τουρκία κάλεσε την Ρωσία να αποφύγει την επανάληψη μιας παραβίασης αυτού του είδους, σημειώνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθεί “υπεύθυνη για οποιοδήποτε ανεπιθύμητο περιστατικό που μπορεί να προκύψει”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τηλεφωνική συνομιλία είχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να του μεταφέρει ακριβώς αυτήν την άποψη.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τη Ρωσία σήμερα, από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, να μην “χάσει τη φιλία της Τουρκίας”.

Το ΝΑΤΟ απέρριψε τις εξηγήσεις της Μόσχας, η οποία υποστήριξε ότι τα μαχητικά της παραβίασαν κατά λάθος τον εναέριο χώρο της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα καλωσόριζε μια αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για συζητήσεις ώστε να αποφευχθούν “παρεξηγήσεις” στη Συρία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση αντιτίθεται στην συμμετοχή της Ρωσίας στον πόλεμο στη Συρία.

Ρωσικά μαχητικά έπληξαν 10 στόχους της ISIS στη Συρία σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

“Ως αποτέλεσμα των αεροπορικών πληγμάτων μας εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους, καταφέραμε να διαλύσουμε το σύστημα ελέγχου τους, τις γραμμές εφοδιασμού της τρομοκρατικής οργάνωσης, και προκαλέσαμε επίσης σημαντικές ζημιές στην υποδομή που χρησιμοποιείται για την ετοιμασία πράξεων τρομοκρατίας”, ανέφερε το υπουργείο της Ρωσίας.

Σήμερα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διέψευσαν ότι βομβάρδισαν θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εντός και γύρω από την Παλμύρα, όπως είχαν αναφέρει νωρίτερα τόσο η συριακή τηλεόραση όσο και η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Όλες οι πληροφορίες των ξένων μέσων ενημέρωσης που λένε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Παλμύρας είναι εντελώς λανθασμένες” είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, στρατηγός Ίγκορ Κονατσένκοφ.

“Η πολεμική αεροπορία μας στη Συρία δεν βάζει στο στόχαστρο κατοικημένες περιοχές, πολύ περισσότερο όταν σ’ αυτές υπάρχουν αρχιτεκτονικά μνημεία”, πρόσθεσε, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η συριακή τηλεόραση, επικαλούμενη μια στρατιωτική πηγή, μετέδωσε νωρίτερα ότι η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των τζιχαντιστών στην Παλμύρα, σε συντονισμό με τη συριακή πολεμική αεροπορία και ότι καταστράφηκαν θωρακισμένα οχήματα και αποθήκες με πυρομαχικά.

Το Συριακό Παρατηρητήριο από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές στην Παλμύρα την Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 τζιχαντιστές.

Η αρχαία πόλη της Παλμύρας, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, βρίσκεται στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία. Μετά την κατάληψή της από το Ισλαμικό Κράτος, οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες κατοίκους της περιοχής και στρατιώτες του συριακού στρατού ενώ κατέστρεψαν και σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Την Κυριακή ανατίναξαν με εκρηκτικά την Αψίδα του Θριάμβου, ένα μνημείο της εποχής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.).

“Η επιλογή είναι απλή: είτε θα εξαφανιστεί οριστικά η Παλμύρα, είτε ο συριακός στρατός θα προωθηθεί πολύ γρήγορα, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και του ρωσικού στρατού για να απελευθερώσει την πόλη”, δήλωσε την Δευτέρα ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας, Μααμούν Αμπντελκαρίμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή βίντεο: YouTube/Минобороны России

 

Δείτε επίσης

Διπλωματικός “πόλεμος” Τουρκίας – Ρωσίας

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ