Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι “η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο, ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης” των δύο χωρών.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως “η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής”.

Τι είπε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόνισε πως δεν προχωρεί όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το Κίεβο “μπορεί να κερδίσει” τον πόλεμο. Σημείωσε, επίσης, ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτυγχάνει και οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς βρίσκονται σε τέλμα.

“Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα. Απέτυχαν να πάρουν το Κίεβο”, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης. “Αποσύρονται από το Χάρκοβο και η μεγάλη επίθεσή τους στο Ντονμπάς βρίσκεται σε τέλμα”, είπε και συμπλήρωσε πως “η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στρατηγικούς στόχους της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της συμμαχίας και διαβεβαίωσε πως το Κίεβο «μπορεί να κερδίσει» αυτό τον πόλεμο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ