Γάζα: Σκάβουν ομαδικό τάφο μέσα στο πολιορκημένο νοσοκομείο Αλ Σίφα για όσους πεθαίνουν – Γεμάτοι πτώματα οι δρόμοι

Ομαδικό τάφο μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην Γάζα,  δηλώνουν ότι σκάβουν οι παγιδευμένοι στο πολιορκημένο από τα ισραηλινά άρματα μάχης νοσηλευτικό ίδρυμα, για να θάψουν όσους πεθαίνουν από την ημέρα που άρχισε η πολιορκία, ενώ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαφωνούν στα περί ανταλλαγής ομήρων και εκεχειρίας.

Οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για την μεταφορά των μωρών από το ίδρυμα παρά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα στείλει φορητές θερμοκοιτίδες. Οι Ισραηλινοί παραμένουν έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, υποστηρίζοντας ότι κάτω από το κτίριο η Χαμάς έχει σκάψει ένα υπόγειο αρχηγείο της.

Η Χαμάς, η κυβερνώσα ισλαμιστική ομάδα της Γάζας, αρνείται ότι υπάρχουν μαχητές της στο νοσοκομείο και λέει ότι 650 ασθενείς και 5.000-7.000 άλλοι πολίτες είναι παγιδευμένοι μέσα στους χώρους του κτιρίου, δεχόμενοι συνεχή πυρά από ελεύθερους σκοπευτές και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Λέει ακόμα ότι 40 ασθενείς έχουν πεθάνει τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων τριών πρόωρων μωρών των οποίων οι θερμοκοιτίδες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Το Αλ Σίφα στις 8 Νοεμβρίου

Αξιωματούχος της Χαμάς στη Βηρυτό δήλωσε ότι 25 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της επίθεσης του Ισραήλ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε βαθιά ενοχλημένος από τις “δραματικές απώλειες ζωής” στα νοσοκομεία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.  “Στο όνομα της ανθρωπιάς, ο γενικός γραμματέας καλεί σε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός”, δήλωσε ο εκπρόσωπός του στους δημοσιογράφους.

Ο Ashraf Al-Qidra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε μέσα από το νοσοκομείο τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ότι μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα υπάρχουν περίπου 100 πτώματα που αποσυντίθενται και δεν υπάρχει τρόπος να βγουν.

“Σχεδιάζουμε να τους θάψουμε σήμερα σε έναν ομαδικό τάφο μέσα στο ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα. Θα είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς δεν έχουμε καμία κάλυψη ή προστασία από τη ΔΕΕΣ”, δήλωσε ο ίδιος στο Reuters, αναφερόμενος στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. «Οι άνδρες σκάβουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε”, είπε.

Η Χαμάς για την αποκομιδή των νεκρών

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 11.320 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Μεταξύ των θανάτων που έχουν καταγραφεί έως αυτή τη στιγμή βρίσκονται 4.650 παιδιά και 3.145 γυναίκες, ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς. Επιπλέον, 29.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ο υπουργός Υγείας της Χαμάς είπε, ότι δεκάδες πτώματα είναι διασκορπισμένα στους δρόμους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και είναι αδύνατη η περισυλλογή τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός στοχοποιεί τα ασθενοφόρα και τους διασώστες που επιχειρούν να τα προσεγγίσουν.

 

Τριάντα έξι μωρά έχουν απομείνει από την νεογνική πτέρυγα, αφού τρία πέθαναν. Χωρίς καύσιμα για γεννήτριες που να τροφοδοτούν τις θερμοκοιτίδες, τα μωρά κρατούνταν όσο το δυνατόν πιο ζεστά, παραταγμένα οκτώ σε ένα κρεβάτι.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προσφέρει φορητές θερμοκοιτίδες που λειτουργούν με μπαταρίες, ώστε τα μωρά να μπορούν να μετακινηθούν. Όμως ο Al- Qidra δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν είχαν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες για να διευθετηθεί και να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε τέτοια εκκένωση.

“Η κατοχή εξακολουθεί να πολιορκεί το νοσοκομείο και πυροβολεί κατά διαστήματα στις αυλές”, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας στην Γάζα, που είναι στέλεχος της Χαμάς.  Το Ισραήλ αρνείται ότι το νοσοκομείο βρίσκεται υπό πολιορκία και λέει ότι οι δυνάμεις του επιτρέπουν την έξοδο σε όσους βρίσκονται μέσα. Γιατροί και αξιωματούχοι μέσα στο νοσοκομείο το αρνούνται αυτό και λένε ότι όσοι προσπαθούν να φύγουν δέχονται πυρά. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την κατάσταση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφερε ότι πυροβολισμοί έπεσαν σήμερα, Τρίτη, σε μια από τις βάσεις της κοντά στο Αλ Σίφα, όπου έχουν καταφύγει το προσωπικό της και οι οικογένειές τους, συνολικά περισσότερα από 100 άτομα.

“Τους τελείωσαν τα τρόφιμα χθες το βράδυ”, δήλωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Χ. “Προσπαθούμε να τους πάρουμε εδώ και τρεις ημέρες. Οι ΓΧΣ ζητούν από τον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς να παράσχουν ασφαλή διέλευση”.

Ιατρικοί αξιωματούχοι στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς λένε ότι περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι είναι επιβεβαιωμένα νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα, περίπου το 40% από αυτούς είναι παιδιά, και αμέτρητοι άλλοι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Περίπου τα δύο τρίτα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν μείνει άστεγοι, μη μπορώντας να φύγουν από την περιοχή, όπου τα τρόφιμα, τα καύσιμα, το γλυκό νερό και οι ιατρικές προμήθειες έχουν εξαντληθεί.

Μολύνσεις

Ο Ahmed El Mokhallalati, ένας χειρουργός, δήλωσε στο Reuters τηλεφωνικά από το εσωτερικό του Al Shifa ότι ο κύριος κίνδυνος τώρα είναι από τα πτώματα που αποσυντίθενται. “Είμαστε σίγουροι ότι όλα τα είδη των λοιμώξεων θα μεταδοθούν… Σήμερα είχαμε λίγη βροχή … Ήταν πραγματικά φρικτό, κανείς δεν μπορούσε ούτε καν να ανοίξει ένα παράθυρο ή απλά να περπατήσει στους διαδρόμους με μια πραγματικά άσχημη μυρωδιά”, είπε.
“Η ταφή 120 πτωμάτων χρειάζεται πολύ εξοπλισμό, δεν μπορεί να γίνει με χειρωνακτικές προσπάθειες και με προσπάθειες ενός ατόμου. Θα χρειαστούν ώρες και ώρες για να μπορέσουμε να θάψουμε όλα αυτά τα πτώματα”, είπε.  Οι γιατροί σήμερα πραγματοποίησαν χειρουργική επέμβαση χωρίς καθόλου οξυγόνο, καθιστώντας αδύνατη τη γενική αναισθησία, είπε.

Οι διαφωνίες για το νοσοκομείο Ραντίσι

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες από αυτά που είπε ότι ήταν όπλα που είχε αποθηκεύσει η Χαμάς στο υπόγειο ενός άλλου νοσοκομείου, του Rantissi, που ειδικεύεται στη θεραπεία του καρκίνου για παιδιά. Η Χαμάς δήλωσε ότι οι εικόνες ήταν σκηνοθετημένες.  Την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι εμφανίστηκε σε ένα βίντεο δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι, στην Πόλη της Γάζας, όπου, όπως είπε, βρέθηκαν «ενδείξεις» της παρουσίας ομήρων, όπως ένα μπιμπερό ή ένα κομμάτι σχοινί κοντά σε μια καρέκλα. Έδειξε επίσης ένα χαρτί κρεμασμένο σε έναν τοίχο λέγοντας ότι ήταν το «πρόγραμμα» των «δεσμοφυλάκων» των ομήρων.

Η διάψευση της Χαμάς

«Δεν υπάρχει ούτε μια απόδειξη» σε αυτό το βίντεο, απάντησε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στην Γάζα, κάνοντας λόγο για «κακή σκηνοθεσία». «Ο κατακτητής (σ.σ. το Ισραήλ) πιστεύει ότι η παρουσία βρεφικών κρεβατιών σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο αποτελεί ασυνήθιστο γεγονός και άρα είναι απόδειξη, κοροϊδεύει τον κόσμο», πρόσθεσε το υπουργείο. Το Αλ Ραντίσι έχει εκκενωθεί –«υπό την απειλή των όπλων», σύμφωνα με τη Χαμάς– και είναι πλέον άδειο.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει έως και 70 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα μια πενθήμερη κατάπαυση του πυρός. Ο εκπρόσωπος της Ταξιαρχίας Αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει την απελευθέρωση 100 ομήρων.

(Πηγή-Φωτό: Ρόιτερς)

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ