Γάζα: Χριστιανοί θάβουν τους νεκρούς τους σε μουσουλμανικά νεκροταφεία εξαιτίας του πολέμου – ΦΩΤΟ

Συγκλονίζουν οι εικόνες Παλαιστίνιων χριστιανών, οι οποίοι φοβισμένοι εξαιτίας του πολέμου για να ταξιδέψουν σε επικίνδυνους δρόμους που οδηγούν στα δικά τους κοιμητήρια στη Γάζα, αναγκάζονται να θάψουν τους αγαπημένους τους σε μουσουλμανικά νεκροταφεία.

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απέρριψε τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

«Εργάζομαι σε αυτό το νεκροταφείο για σχεδόν 10 χρόνια και αυτή είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου», δήλωσε ο Ιχσάν αλ-Νατούρ, εργαζόμενος στο νεκροταφείο Ταλ αλ-Σουλτάν, την ώρα που ένας άνδρας σηκώνει μια σορό τυλιγμένη με σάβανο και την τοποθετεί μέσα σε ένα τάφο. «Ποτέ δεν είχα δει χριστιανό να θάβεται σε μουσουλμανικό νεκροταφείο, αλλά εξαιτίας αυτού του πολέμου, δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να τον θάψουμε εδώ», πρόσθεσε.

Έξι μήνες από το ξέσπασμα του πολέμου, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 33.000 Παλαιστινίους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Γάζα. Κάποιοι άνθρωποι έχουν χάσει ολόκληρες οικογένειες.

Βρετανία: Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να τελειώσει», λέει ο πρωθυπουργός Σούνακ

Το μεγαλύτερο μέρος του παράκτιου θύλακα έχει μετατραπεί σε καμένη γη, με ολόκληρα κτίρια να έχουν γίνει ερείπια. Νοσοκομεία που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές δεν μπορούν να φροντίσουν τους τραυματίες, με την πείνα και τον πιθανό λιμό να έρχονται να προστεθούν στα δεινά.

Οι μετακινήσεις σε δρόμους που μπορεί να βομβαρδιστούν αυξάνει την αγωνία για όσους προσπαθούν να θάψουν τους νεκρούς τους. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμα επιτρέψει στους κατοίκους της βόρειας Γάζας, όπου βρίσκεται το χριστιανικό νεκροταφείο, να επιστρέψουν πίσω.

Ο αλ-Νατούρ δήλωσε ότι στο νεκροταφείο Ταλ αλ-Σουλτάν ενταφιάστηκε η σορός ενός χριστιανού, καθώς ήταν πολύ επικίνδυνο για να ταξιδέψει η οικογένειά του εν μέσω της πολιορκίας. Οι συγγενείς του δεν είχαν καν την ευκαιρία να τον αποχαιρετίσουν όπως πρέπει.

«Έτσι τον θάψαμε εδώ, στο νεκροταφείο Ταλ αλ-Σουλτάν. Δεν κάνουμε διακρίσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών εδώ. Έχει θαφτεί μεταξύ μουσουλμάνων και δεν υπάρχει κάποιο σύμβολο που να δείχνει ότι είναι χριστιανός», δήλωσε.

Η συνεργασία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στη Γάζα.

«Πρέπει να τον φροντίσω διότι είναι χριστιανός. Πρέπει να προστατεύουμε τα πλάσματα του Θεού σε αυτή τη γη», δήλωσε ο αλ-Νατούρ. «Είναι ένα ανθρώπινο ον, σεβόμαστε τα ανθρώπινα όντα και εκτιμούμε την ανθρωπότητα και αγαπάμε κάθε πρόσωπο επί γης. Δεν είναι στη φύση μας ως μουσουλμάνων να μισούμε την ανθρωπότητα», υπογράμμισε.

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Γάζα, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία, πυροδοτώντας την ισραηλινή επίθεση.

Το νεκροταφείο αυτό είναι πιθανόν θα δεχθεί πολύ περισσότερους ανθρώπους καθώς ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων αυξάνεται κάθε μέρα.

People walk at a Muslim graveyard, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Rafah, in the southern Gaza Strip
Πηγή: Reuters
People bury the body of displaced Christian Palestinian Hany Dawood, who died of a kidney disease, at a Muslim graveyard, as his family was not able to receive his body and bury him at the Christian cemetery in Gaza City due to Israeli measures that ban the movement from the south of the Gaza
Πηγή: Reuters
People bury the body of displaced Christian Palestinian Hany Dawood, who died of a kidney disease, at a Muslim graveyard, as his family was not able to receive his body and bury him at the Christian cemetery in Gaza City due to Israeli measures that ban the movement from the south of the Gaza
Πηγή: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ