Γαλλικά “πυρά” κατά Τραμπ: Απαιτείται στοιχειώδης ευπρέπεια

Για έλλειψη στοιχειώδους ευπρέπειας κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας Μπενζαμέν Γκριβό τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος “επιτέθηκε” με αναρτήσεις του στο twitter στη Γαλλία, την τρίτη 13 Νοεμβρίου, οπότε η χώρα τιμούσε την επέτειο τριών ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στο θέατρο Μπατακλάν και στο Σεν Ντενί, με τους 130 νεκρούς.

«Χθες ήταν η 13η Νοεμβρίου. Τιμούσαμε τη μνήμη των 130 συμπατριωτών μας που δολοφονήθηκαν πριν από τρία χρόνια στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί. Ως εκ τούτου θέλω να απαντήσω στα αγγλικά: θα άρμοζε ‘common decency’ [στοιχειώδης ευπρέπεια]», είπε ο Γκριβό μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, χρησιμοποιώντας μια φράση που έχει συνδεθεί με τον συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ.

Άρτι αφιχθείς από το Παρίσι, όπου γιόρτασε την ειρήνη μαζί με άλλους ηγέτες του κόσμου, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Γαλλία και στον Εμανουέλ Μακρόν για τον οποίο είπε ότι «έχει πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας».

Επιτέθηκε και πάλι στην πρόταση του Γάλλου ομολόγου του για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. Οι Γάλλοι «άρχιζαν να μαθαίνουν γερμανικά στο Παρίσι πριν έρθουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ακόμη, αναφερόμενος με καθόλου διπλωματικό τρόπο στην κατοχή από τη ναζιστική Γερμανία έως την Απελευθέρωση από τους Συμμάχους.

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, «ο πρόεδρος αναφέρθηκε πολύ σύντομα» στις αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου, πρόσθεσε ο Γκριβό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «υπενθύμισε πράγματι, πως είχε ήδη την ευκαιρία να πει σε ένα μεγάλο αμερικανικό ΜΜΕ [στο CNN την Κυριακή] πως η διπλωματία δεν γίνεται μέσω tweet αλλά στις διμερείς συζητήσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ