Γαλλία: Παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας και τα άλλα 12 κρούσματα αλλαντίασης

Με εντολή εισαγγελέα άνοιξε έρευνα για τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας από αλλαντίαση, μετά την κατανάλωση σαρδελών που φέρονται να ήταν μολυσμένες, σε φημισμένο εστιατόριο του Μπορντό στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, ο εισαγγελέας του Μπορντό διέταξε προκαταρκτική έρευνα για το περιστατικό, δύο ημέρες μετά την εκδήλωση πολλαπλών περιστατικών αλλαντίασης και τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας. Οι βασικές κατηγορίες που θα ερευνηθούν είναι η ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας και η πώληση τοξικών προϊόντων, ενώ οι ποινές που προβλέπονται είναι έως πέντε έτη φυλάκιση και πρόστιμο από 300.000 έως 600.000 ευρώ για τον εστιάτορα, εάν κριθεί ένοχος, όπως μεταδόθηκε.

Η άτυχη γυναίκα γευμάτισε με τον Ιρλανδό σύζυγό της, ο οποίος αυτή την ώρα νοσηλεύεται στην εντατική σε σταθερή κατάσταση. Δώδεκα συνολικά τουρίστες που έτρωγαν στο εστιατόριο νοσηλεύονται λόγω της τροφιμομογένους αλλαντίασης, που προκλήθηκε από τρόφιμα που δεν είχαν κονσερβοποιηθεί σωστά. Όπως υπολογίζεται, συνολικά 25 άτομα κατανάλωσαν τις σαρδέλες, ενώ οι αρχές ενημέρωσαν ότι μέχρι και αυτό το Σαββατοκύριακο μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα.

«Είμαι καλύτερα. Εξακολουθώ να δυσκολεύομαι πολύ να καταπιώ και έχω ακόμα πολλή κούραση. Ο Ματ (ο σύντροφός μου) δεν μπορεί να ανοίξει τα μάτια του και είναι ακόμα διασωληνωμένος» δηλώνει η Κρίστι Μπρένερ, μία τουρίστρια που νόσησε.

Μια τοξίνη που παράγεται από βακτήρια στην κονσέρβα, προκαλεί την επικίνδυνη αυτή μυοπαραλυτική ασθένεια, με συμπτώματα κοιλιακού άλγους και εμετού, καθώς και νευρολογικά προβλήματα.

«Είναι μία πολύ γρήγορα εξελισσόμενη ασθένεια. Από τη στιγμή που επιτίθεται στα νεύρα, τα μπλοκάρει. Και σε λίγα λεπτά μπορεί να είσαι νεκρός» εξηγεί ο Βενιαμίν Κλουζό, εντατικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό.

Η 32χρονη Ελληνίδα, μόνιμη κάτοικος στο Παρίσι, παρουσίασε τα συμπτώματα και απευθύνθηκε στα επείγοντα του Μπορντό, χωρίς δυστυχώς να καταφέρουν να διαγνώσουν έγκαιρα την ασθένεια. Επιστρέφοντας στο Παρίσι, νοσηλεύτηκε στην εντατική, όπου και κατέληξε, ενώ το νοσοκομείο ειδοποίησε τις αρχές του Μπορντό για να εξακριβώσουν το λόγο που δεν νοσηλεύτηκε εκεί εγκαίρως.

«Κάποιες φορές οι γιατροί δε σκέφτονται την αλλαντίαση, λένε στους ασθενείς ότι έχουν μία τροφική δηλητηρίαση, η οποία εξελίσσεται πολύ γρήγορα» σημειώνει ο Δρ. Ρόμπερτ Σεμπάγκ, λοιμωξιολόγος.

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου φαίνεται να είχε πετάξει βάζα με σαρδέλες λόγω μιας έντονης μυρωδιάς όταν τα άνοιξε, ωστόσο, σέρβιρε κάποια άλλα, καθώς όπως είπε, φαίνονταν σε καλή κατάσταση. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στο εστιατόριο περιλαμβάνουν ακούσιο τραυματισμό, ανθρωποκτονία εξ αμελείας και διάθεση τροφίμων επιβλαβών για την υγεία.

Έρευνα διεξάγεται και για πιθανό ιατρικό λάθος, καθώς δόθηκε εξιτήριο στην 32χρονη από το νοσοκομείο του Μπορντό. Σήμερα έγινε ιατροδικαστική εξέταση στη σορό της άτυχης γυναίκας  και  τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ