Πολλαπλασιάζονται στην Γαλλία τα σενάρια για το μέλλον της χώρας, και τις επόμενες κινήσεις του προέδρου Μακρόν, με την διακυβέρνηση να γίνεται πλέον από υπηρεσιακό πρωθυπουργό, και με τα πολιτικά στελέχη να έχουν αποδυθεί σε σειρά επαφών και συναντήσεων, κυρίως μεταξύ εκείνων που θεωρούνται υποψήφιοι για πρωθυπουργοί.
Από τις εν λόγω συναντήσεις ξεχωρίζει η συνάντηση του Bernard Cazeneuve και του Φρανσουά Μπαϊρού σήμερα το πρωί, όπως γράφει η Le Figaro. Η ανταλλαγή απόψεων συνίστατο σε “μια ανασκόπηση του πλαισίου”, σύμφωνα με τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό, το όνομα του οποίου συζητείται τώρα για να διαδεχθεί τον Michel Barnier στο Μέγαρο Matignon, όπως άλλωστε συζητείται και του Μπαϊρού, που είναι πρόεδρος του Mouvement démocrate (Δημοκρατική Κίνηση – MoDem).
Η συνάντηση αυτή μεταξύ των δύο ανδρών, οι οποίοι γνωρίζονται καλά και συμπαθούν ο ένας τον άλλον, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν ο Φρανσουά Μπαϊρού γευματίσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος πρόκειται να αποφασίσει για το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανεπίσημων συζητήσεων μεταξύ των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του MoDem για μια συμφωνία περί μη μομφής, μια πρόταση που υποβλήθηκε από στελέχη των Σοσιαλιστών πριν από αρκετές ημέρες.
Ο Bernard Cazeneuve ακύρωσε μια δημόσια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Πέμπτης στο Bourg-en-Bresse “επειδή η σοβαρότητα της κατάστασης δικαιολογεί την αναβολή των δημόσιων συναντήσεων για τις ημέρες που ακολουθούν τον διορισμό της κυβέρνησης”, δήλωσε ο ίδιος στην Le Figaro.
Το προβάδισμα Μπαϊρού
Η αλήθεια είναι ότι η συνάντηση Μακρόν-Μπαϊρού έχει δώσει στον πρόεδρο του MoDem ένα προβάδισμα. Και η συνάντηση Μπαϊρού-Cazeneuve να έγινε είτε στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών για την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί είστε στο πλαίσιο συζητήσεων για την εξομάλυνση της κατάστασης, ώστε να μην είναι γεμάτος αγκάθια ο δρόμος της νέας κυβέρνησης στην Εθνοσυνέλευση.
Από την άλλη, ο Μπαρνιέ που ορίστηκε σήμερα υπηρεσιακός πρωθυπουργός μπορεί να μείνει στην θέση αυτή διαχειριζόμενος τα τρέχοντα ζητήματα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και μετά την αλλαγή του χρόνου.
Αυτό συνέβη άλλωστε το καλοκαίρι μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και μέχρι να διοριστεί νέος πρωθυπουργός ο Μπαρνιέ. Θεωρητικά, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει απλώς ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό”, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα μπορούσε να διοριστεί εκ νέου.
Όμως ο ίδιος απέρριψε την ιδέα αυτή το βράδυ της Τρίτης μιλώντας στο TF1 και το France 2. «Θέλω να υπηρετήσω, αλλά τι νόημα έχει, αν πέσω αύριο, να βρεθώ εκεί σαν να μην έχει συμβεί τίποτα;», είπε.
Από νομικής άποψης, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι υποχρεωμένος να βρει νέο επικεφαλής της κυβέρνησης πριν από το τέλος του έτους. Ο Gabriel Attal, για παράδειγμα, παρέμεινε πρωθυπουργός για 51 ημέρες πριν διοριστεί ο Michel Barnier στις 5 Σεπτεμβρίου. Όμως, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αυτή τη φορά ο αρχηγός του κράτους θέλει να διορίσει γρήγορα νέο πρωθυπουργό, όπως τον παροτρύνουν αρκετοί πολιτικοί ηγέτες.
Ορισμένα ονόματα έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν, μεταξύ των οποίων ο σημερινός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Sébastien Lecornu, ο δήμαρχος της Troyes, François Baroin, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (LR) και είναι νεοεισερχόμενος στην κούρσα, και ο ηγέτης του κόμματος MoDem, Φρανσουά Μπαϊρού.
Ο Μπαϊρού θα γευματίσει με τον αρχηγό του κράτους την Πέμπτη, αμέσως μετά τη συζήτηση που θα έχει στο προεδρικό μέγαρο με την πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Yaël Braun-Pivet, και λίγο πριν από μια άλλη ανταλλαγή απόψεων με τον επικεφαλής της Γερουσίας, Gérard Larcher.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να ανακοινώσει νέον πρωθυπουργό σήμερα (Πέμπτη) το βράδυ στην τηλεόραση. Θα απευθύνει διάγγελμα στις 21.00 (ώρα Ελλάδος), αλλά δεν υπάρχει ακόμη καμία εγγύηση ότι θα ανακοινώσει νέο όνομα.
Σε κάθε περίπτωση, θα είναι μια ευκαιρία για τον Πρόεδρο της Γαλλίας να επανεξετάσει αυτή την ιστορική μομφή, η οποία έχει βυθίσει τη χώρα σε μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα.
Πόσο βαθιά είναι η κρίση;
Ακόμη και αν διοριστεί γρήγορα μια νέα κυβερνητική ομάδα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα καταφέρει να παραμείνει για πολύ καιρό στην εξουσία, δεδομένης της σύνθεσης της Βουλής.
Ο ηγέτης των δεξιών βουλευτών, Laurent Wauquiez, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του “δεν θα ρίξει” τη μελλοντική εκτελεστική εξουσία, ακόμη και αν δεν συμμετάσχει σε αυτήν, αλλά από την πλευρά της, η αριστερά είναι απίθανο να δεχθεί, a priori, τον διορισμό ενός Μακρονιστή.
Χθες η Ανυπότακτη Γαλλία δήλωσε ότι «πρέπει να φύγει τώρα ο Μακρόν» καθιστώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας υπεύθυνο για την πολιτική κρίση.
Η αντίδραση του ακροδεξιού RN, (Εθνική Συσπείρωση) το οποίο αρχικά εμφανίστηκε διαλλακτικό απέναντι στην κυβέρνηση Μπαρνιέ, προτού ξεκινήσει τελικά την πρόταση μομφής, βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των ζητημάτων που διακυβεύονται σε αυτό το νέο «casting» του Μακρόν.
Η πραγματικότητα
Και όλα αυτά σε μια ζοφερή γαλλική πραγματικότητα. Γιατί η χώρα είναι στο χείλος της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης και της οικονομικής παρακμής, μαστίζεται από μια αδιάκριτη και ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα και πλήττεται από μια αποσταθεροποίηση των μεταναστευτικών ροών που έρχεται να προστεθεί σε όλες τις δυσκολίες της χώρας.
Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής, αλλά η πολιτική της περιορίζεται σε διαπραγματεύσεις ανά κατηγορία ζητημάτων και μικροκομματικούς συνδυασμούς.