Γαλλία: Νέος Τούρκος πρέσβης, φίλος του Μακρόν

Της Μαρίας Δεναξά

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Le Point δημοσιεύεται άρθρο του Luc de Barochez, με τίτλο: «Ο Τούρκος φίλος του Εμανουέλ Μακρόν διορίστηκε πρέσβης στο Παρίσι» και υπότιτλο: Διπλωμάτης καριέρας, ο Ali Onaner είναι γαλλόφωνος και συμφοιτητής του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ENA, την περίοδο 2002-2004

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα βρει σύντομα ένα παλιό γνώριμο: Ο Ali Onaner , 47 ετών, μόλις διορίστηκε ως Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι. Οι δύο άνδρες ήταν συμφοιτητές στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ENA) από το 2002 έως το 2004 στην σειρά «Léopold-Sédar-Senghor».

Ο Ali Onaner, που μιλά τέλεια γαλλικά – έλαβε το απολυτήριο από το λύκειο Charles-de-Gaulle στην Άγκυρα – ήταν πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Τύνιδα για δύο χρόνια, από όπου παρακολούθησε από πολύ κοντά τη στρατιωτική παρέμβαση της χώρας του στη Λιβύη, την οποία διακαώς υπερασπίστηκε στα Τυνησιακά μέσα ενημέρωσης. Η Άγκυρα υποστήριζε την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ η Γαλλία υποστήριζε το άλλο στρατόπεδο, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Haftar .

Η Λιβύη είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που προκαλούν την αντίθεση μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας και ο Ali Onaner θα έχει πολλά να κάνει για να χαλαρώσει τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν πρόσφατα από τα προσβλητικά λόγια του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan προς τον Γάλλο ομόλογό του. Ο Erdogan αμφισβήτησε την «πνευματική υγεία» του Emmanuel Macron και την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι ήλπιζε ότι η Γαλλία «θα τον ξεφορτωθεί το συντομότερο δυνατό». Οι επικείμενες εκλογές για τους δύο Αρχηγούς κρατών – οι προεδρικές εκλογές προβλέπονται για το 2022 στη Γαλλία και το 2023 στην Τουρκία – δεν αναμένεται να βοηθήσουν να ηρεμήσει το κλίμα μεταξύ των δύο.

Ο Onaner είναι κοντά στον Υπουργό Εξωτερικών, Mevlüt Cavusoglu, ο οποίος μίλησε την Τρίτη τηλεφωνικώς με τον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian. Ο Onaner ήταν διευθυντής του γραφείου του Cavusoglu από το 2017 έως το 2018. Γνωρίζει καλά τη Γαλλία, καθώς, εκτός από την ENA, ήταν επίσης, από το 2012 έως το 2016, νούμερο δύο στην τουρκική πρεσβεία στο Παρίσι. Στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Υπουργείου του στην Άγκυρα. Αυτή η τελευταία εμπειρία θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμη για να εξηγήσει στη γαλλική κοινή γνώμη τις πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από το καθεστώς του Erdogan .

Ο Onaner και ο Macron συνομίλησαν στο Twitter τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο πρώτος ενθάρρυνε αυτόν που αποκάλεσε «συμμαθητή » να «προχωρήσει», όταν ο Γάλλος Πρόεδρος έγραψε στο twitter – στα Τουρκικά – ένα κάλεσμα προς τη Τουρκία για την έναρξη ενός διαλόγου « με καλή πρόθεση, υπεύθυνου, χωρίς αφέλεια ». Αποτελεί ο διορισμός του Onaner στο Παρίσι την πρώτη πράξη αυτού του νέου διαλόγου;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ