Γαλλία: Η υδροξυχλωροκίνη δεν θα χρησιμοποιείται πλέον στη θεραπεία του κορονοϊού

Τέλος στη συνταγογράφηση της υδροξυχλωροκίνης στα νοσοκομεία της Γαλλίας για τη θεραπεία του κορονοϊού, έβαλε η κυβέρνηση της χώρας, στον απόηχο της έρευνας που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση The Lancet και επισημαίνει την αναποτελεσματικότητά της και κινδύνους για τους ασθενείς της Covid-19.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης ελήφθη μετά την αρνητική εισήγηση χθες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (HCSP) της χώρας, το οποίο συνεδρίασε μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο The Lancet. Το HCSP συνιστά «να μην χρησιμοποιείται η υδροξυχλωροκίνη στην θεραπεία της Covid-19, εκτός κλινικών δοκιμών».

Στο διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα τερματίζεται και η συνταγογράφηση εκτός κλινικών δοκιμών κατά της Covid-19 του φαρμάκου που συνδυάζει τα lopinavir και ritonavir, δύο αντιρετροϊκά, τα οποία η Υπηρεσία Φαρμάκων συνδέει με καρδιολογικούς κινδύνους.

Από το τέλος του Μαρτίου, η υδροξυχλωροκίνη μπορούσε να συνταγογραφείται κατ’ εξαίρεσιν στα γαλλικά νοσοκομεία αποκλειστικά για βαριά περιστατικά της Covid-19, έπειτα από απόφαση ιατρικού συμβουλίου. Η χρήση της υδροξυχλωροκίνης προωθήθηκε στη Γαλλία από τον αμφιλεγόμενο καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ και την υπερασπίζονται ενθουσιωδώς οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Πρόκειται για ένα παράγωγο της χλωροκίνης, που χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας. Το φάρμακο, το οποίο στην γαλλία κυκλοφορεί υπό την εμπορική ονομασία Plaquénil, περιλαμβάνεται σε μία σειρά θεραπειών που δοκιμάστηκαν από την αρχή της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων παθήσεων όπως ο λύκος και η ρευματοειδής πολυαρθρίτιδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.