Γαλλία: Άγρια επεισόδια για το συνταξιοδοτικό του Μακρόν – Αστυνομικοί σέρνουν συνάδελφό τους για να τον σώσουν

Την δύναμη του δρόμου θυμίζουν στον πρόεδρο Μακρόν για ένατη ημέρα εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών σε όλη την Γαλλία η οποία παραλύει καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης που αποφάσισε ο Πρόεδρος, αλλά και στον τρόπο που επιχειρεί να την θέσει σε ισχύ, παρακάμπτοντας την Βουλή.

Οι έμφρακτες ειδικές μονάδες των CRS δεν έκαμψαν το φρόνημα των διαδηλωτών οι οποίοι σε πολλές πόλεις της Γαλλίας συγκρούστηκαν μαζί τους, με αποτέλεσμα να γίνουν δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές.

CRS

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση σε τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, κάθισαν πάνω στις ράγες των τρένων και σταμάτησαν, ενώ οι απεργίες μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα.

Η Γαλλία, λόγω των απεργιών, αναγκάστηκε να περιορίσει ακόμα και τα αεροπορικά δρομολόγια που μπορεί να διαχειριστεί και η μείωση θα συνεχιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Παρίσι

 

Μολονότι η διαδήλωση στο Παρίσι ήταν αρχικά ειρηνική, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, όταν οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έβαλαν φωτιά σε κάδους. Ένα εστιατόριο McDonald’s λεηλατήθηκε. Μέσα στις τάξεις των διαδηλωτών υπήρχαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, από την ομάδα  «Black Bloc». Συνδικαλιστικά στελέχη εξέφρασαν σήμερα φόβους ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να πάρουν πολύ βίαιη τροπή, αν δεν υπάρξει πολιτική απάντηση από την κυβέρνηση. Συνδικαλιστές και διαδηλωτές θυμίζουν σταθερά την παράδοση που έχουν στην Γαλλία οι διαδηλώσεις (Μάης του ΄68) φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δηλώνουν ότι ο πρόεδρος Μακρόν δεν μπορεί να αγνοεί ότι οι διαδηλώσεις στην χώρα έχουν αποκτήσει και μια μορφή νομιμοποίησης.

Κόλαση στην υπόλοιπη Γαλλία

Όπως και στο Παρίσι, σοβαρά επεισόδια έγιναν σε άλλες πόλεις, με την αστυνομία να ρίχνει αδιακρίτως δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, στη Νάντη και στο Μπορντό. Στη Ρεν η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει τις διαδηλώσεις. Στην πόλη Λοριάν, στην Δυτική Γαλλία, η εφημερίδα Ouest-France έγραψε ότι διαδηλωτές έριξαν μολότοφ σε αστυνομικό τμήμα και στην αυλή του ξέσπασε φωτιά.

Η CGT

«Υπάρχει πολύς θυμός και η κατάσταση είναι εκρηκτική», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών (CGT), που θεωρείται από τα πιο σκληροπυρηνικά συνδικάτα. Πολλά από τα συνθήματα και τα πανό των διαδηλωτών καταφέρονταν εναντίον του προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απέφυγε κάθε σχόλιο, όταν τον πλησίασαν οι δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες.


Οι αρχικές εκτιμήσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα για το μέγεθος των διαδηλώσεων αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η προσέλευση να ξεπεράσει τις μαζικές διαδηλώσεις που γίνονταν τις ημέρες πριν από την ψήφιση, η καλύτερα την υπογραφή του νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο, με βάση το 49.3 του Συντάγματος, κάτι που έχει εξοργίσει τους διαδηλωτές. Η κυβέρνηση παράκαμψε την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, όπου δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία και δεν ήταν βέβαιο ότι θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει η αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση κατά δύο χρόνια.

Η CGT εξέφρασε την εκτίμηση ότι μόνο στο Παρίσι οι διαδηλωτές ήταν 800.000. Η απεργία έπληξε σήμερα αποθήκες πετρελαίου, ενώ οι διαδηλωτές απέκλεισαν έναν τερματικό σταθμό LNG στην Δουνκέργκη. Οι κυλιόμενες απεργίες σε αποθήκες πετρελαίου και διυλιστήρια έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις καυσίμων στα νοτιοανατολικά και δυτικά της χώρας.
Τις τελευταίες επτά νύχτες σημειώθηκαν διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις με κάδους απορριμμάτων που πυρπολήθηκαν και συγκρούσεις με την αστυνομία.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ