“Γαλάζια Πατρίδα” με τρεις NAVTEX για ελληνικά νησιά από την Τουρκία

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πλέον καθίσταται σαφές και με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποτελεί την επίσημη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Τα «σύνορα της καρδιάς» του, που επικαλείτο πριν από χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ομιλίες του, πλέον αποτελούν μόνιμες τουρκικές διεκδικήσεις και μοχλό συνεχούς πίεσης και δημιουργίας εντάσεων με την Ελλάδα.

Πριν από λίγο, ο σταθμός Σμύρνης της τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας εξέδωσε τρεις NAVTEX με τις οποίες απαγορεύει στο Πολεμικό μας Ναυτικό να δεσμεύει ελληνικές περιοχές για την διεξαγωγή ασκήσεων με το αιτιολογικό ότι διεξάγονται στον θαλάσσιο χώρο νησιών, για τα οποία δήθεν ισχύει το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης.

Οι Τούρκοι απαιτούν την ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, σε θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και την Ικαρία. Μάλιστα, προχωρώντας ακόμη περισσότερο την πρόκλησή τους, ισχυρίζονται ότι οι περιοχές που έχει δεσμεύσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επικαλύπτουν θαλάσσιες περιοχές οι οποίες είχαν δεσμευτεί από τις τουρκικές αρχές για την διεξαγωγή βολών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού!​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ