Φρίκη στα Κανάρια νησιά: Εντοπίστηκε πλοιάριο με 24 πτώματα ανάμεσα τους δύο παιδιά

Το βράδυ της Τετάρτης έφτασε στην Τενερίφη το πλοιάριο με τα 24 πτώματα μεταναστών. Οι Αρχές στα Κανάρια νησιά ανακοίνωσαν ότι το πλοιάριο εντοπίστηκε σε απόσταση 500 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του νησιού Ελ Ιέρο το πρωί της Δευτέρας από αεροσκάφος της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σωστικό σκάφος ρυμούλκησε το πλεούμενο ως το λιμάνι Λος Κριστιάνος, όπου περίμεναν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

“Πυροσβέστες έβγαλαν τα πτώματα, που θα μεταφερθούν σε γραφείο κηδειών”, ανέφερε ο Ντομίνγκο Μαρτίν του ισπανικού Ερυθρού Σταυρού.

Οι ισπανικές υπηρεσίες θαλάσσιας διάσωσης είχαν αρχικά κάνει λόγο για 17 νεκρούς, ωστόσο η καταμέτρηση που έγινε πάνω στο σκάφος αποκάλυψε ότι τα θύματα ήταν 24, ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Δύο άνδρες και μία γυναίκα που δεν είχαν χάσει τη ζωή τους μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο σε νοσοκομείο στην Τενερίφη.

“Ήταν τόσο αδύναμοι που αναγκαστήκαμε να τους βοηθήσουμε να σηκωθούν και να σταθούν όρθιοι”, περιέγραψε ο Χουάν Κάρλος Σεράνο, μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου. Όλοι οι επιβαίνοντες ήταν μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική.

Οι αφίξεις πλεούμενων με μετανάστες στα Κανάρια έχουν πολλαπλασιαστεί από τα τέλη του 2019, όταν οι έλεγχοι στη Μεσόγειο έγιναν αυστηρότεροι.

Την περασμένη χρονιά, 23.023 μετανάστες έφθασαν στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, αριθμός οκταπλάσιος σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

“Η φουρτουνιασμένη θάλασσα αυτή την περίοδο του έτους και η μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί (…) κάνουν αυτά τα ταξίδια εξαιρετικά επικίνδυνα”, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. “Πλεούμενα μπορεί να πλέουν ακυβέρνητα για ημέρες, με το νερό και τα τρόφιμα να εξαντλούνται”.

Η συντομότερη διαδρομή από την Αφρική στα Κανάρια δεν ξεπερνά τα εκατό χιλιόμετρα, είναι όμως ιδιαίτερα επικίνδυνη, εξαιτίας των ισχυρών ρευμάτων. Τα πλεούμενα που μεταφέρουν μετανάστες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υπερφορτωμένα και σε κακή κατάσταση. Το 2020 τουλάχιστον 1.851 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στα Κανάρια νησιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Caminando Fronteras, η οποία παρακολουθεί συστηματικά τις μεταναστευτικές ροές.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή ΦΩΤΟ: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ