Φοροδιαφεύγουν οι τζέντλεμεν;

Φοροδιαφεύγουν οι τζέντλεμεν;

 

 

Η μη συμμόρφωση με τους φορολογικούς κανονισμούς στοίχισε στη βρετανική κυβέρνηση 32 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 40 δισ. ευρώ) σε απολεσθέντα έσοδα για το οικονομικό έτος 2010-11.

 

Η φοροαποφυγή έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα στη Βρετανία, εν μέσω λιτότητας και περικοπών στον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση πιέζεται να αποδείξει ότι οι μεγάλες εταιρείες και οι πλέον εύποροι θα μπορέσουν να αναλάβουν το μερίδιο του οικονομικού βάρους που τους αναλογεί.

Η μεγέθυνση της απόκλισης από τους στόχους, το λεγόμενο “φορολογικό χάσμα” (tax gap), οφείλεται στο γεγονός ότι αυξήθηκαν οι περιπτώσεις μη καταβολής του ΦΠΑ. Ταυτόχρονα μεγαλώνει ο αριθμός των μεγάλων εταιρειών που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί.

Ο πρώην φορολογικός σύμβουλος Ρίτσαρντ Μέρφι υποστηρίζει από την πλευρά του ότι τα στοιχεία υποτιμούν το πραγματικό μέγεθος της μη συμμόρφωσης. “Οι αριθμοί αυτοί μου φαίνονται ευσεβείς πόθοι. Οι ενδείξεις σε όλο τον κόσμο είναι ότι λόγω της ύφεσης, η υστέρηση εσόδων αυξάνεται ραγδαία”, τόνισε.

 

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ