Φιλορώσοι έκλεισαν το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Φιλορώσοι έκλεισαν το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές επέβαλαν το κλείσιμο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αεροδρομίου, μία ημέρα αφότου εμπόδισαν τους περισσότερους ψηφοφόρους της περιοχής να προσέλθουν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, οι φιλορώσοι αντάρτες ανακήρυξαν με δημοψηφίσματα τη δημιουργία της δικής τους αυτόνομης δημοκρατίας στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ, και υποστηρίζουν ότι οι δύο αυτές περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ανθρακωρυχεία του Ντονμπάς, δεν ανήκουν πλέον στην Ουκρανία.

Μόνο το 20% περίπου από τα εκλογικά τμήματα στις δύο αυτές περιοχές λειτουργούσε κατά τις χθεσινές προεδρικές εκλογές και πολλοί ψηφοφόροι έμειναν στα σπίτια τους φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Στο Ντονέτσκ, την πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, κανένα εκλογικό κέντρο δεν ήταν χθες ανοιχτό.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του αεροδρομίου Ντμίτρι Κοσίνοφ δήλωσε ότι δεκάδες ένοπλοι εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” εμφανίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο απαιτώντας την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Ο στρατός περιπολούσε την περίμετρο του “Αεροδρομίου Σεργκέι Προκόφιεφ”.

“Στο έδαφος του αεροδρομίου βρίσκονται ένοπλοι άνδρες, αυτός είναι επαρκής λόγος για να σταματήσουμε το έργο μας για λόγους ασφαλείας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κοσίνοφ και προσθέτει ότι δεν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια. Δεν είναι γνωστό πότε θα ανοίξει το αεροδρόμιο.

Δημοσιογράφος του Ρόιτερς που βρίσκεται εκεί μετέδωσε ότι η ουκρανική αστυνομία έχει μπλοκάρει τον δρόμο προς το αεροδρόμιο. Πάντως, δεν διακρίνονται ένοπλοι αυτονομιστές ή ουκρανικές δυνάμεις σε μικρή απόσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ