Φιλιππίνες-Φόβοι για μεγαλύτερη καταστροφή

Φιλιππίνες-Φόβοι για μεγαλύτερη καταστροφή

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν φόβους ότι σωστικά συνεργεία και βοήθεια δεν έχουν φθάσει σε ορισμένα νησιά των Φιλιππίνων που επλήγησαν από το μεγάλο τυφώνα Χαϊγιάν, τη στιγμή που οι αρχές της χώρας, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και διεθνείς οργανώσεις αρωγής, αντιμετωπίζουν μία αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση, με τον αριθμό των εκτοπισμένων να έχει φθάσει τα τέσσερα εκατομμύρια έναντι 900.000 στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις Φιλιππίνες, Μπέρναρντ Κέρμπλατ, δήλωσε ότι συνεχίζουν να υφίστανται προβλήματα συντονισμού και πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

“Μέχρι σήμερα, προσωπικά δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι έχουμε φθάσει σε κάθε τμήμα του εδάφους όπου άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Και, στην πραγματικότητα, δεν θα με εξέπληττε, δυστυχώς, αν καθώς σας μιλάω τώρα, 11η μέρα από την καταστροφή, υπάρχουν ακόμη νησιά όπου δεν υπάρχει ακόμα εικόνα για το μέγεθός της”.

Η ‘Ορλα Γέιγκαν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ κάνει λόγο για “οργανωτικό εφιάλτη”.

“Το μέγεθος, ο αριθμός του πληθυσμού που έχει πληγεί από αυτό, είναι τεράστιος, ανάμεσα στα 10 και τα 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Είναι σαν να προσπαθείς να βοηθήσεις ολόκληρο το Βέλγιο”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ