Έξι νοσοκομεία «βομβάρδισαν οι συριακές δυνάμεις» στο Χαλέπι σε μία εβδομάδα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας βομβάρδισαν από αέρος έξι νοσοκομεία στην περιοχή του Χαλεπιού μέσα σε μία εβδομάδα, πλήγματα που αποτελούν εγκλήματα πολέμου, όπως κατήγγειλε την Τετάρτη οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

Η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Physicians for Human Rights, PHR) υπογράμμισε ότι μέσα στην εβδομάδα από την 23η ως την 31η Ιουλίου στο Χαλέπι επλήγησαν περισσότερες ιατρικές εγκαταστάσεις απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα του πενταετούς πολέμου στη Συρία, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους.

Η πόλη του Χαλεπιού και η ομώνυμη επαρχία είναι ανάμεσα στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κλιμακούμενη βία, καθώς οι ειρηνευτικές προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών νωρίτερα αυτό το χρόνο απέτυχαν, ενώ η εύθραυστη εκεχειρία κατέρρευσε.

«Από τον Ιούνιο, βλέπουμε ολοένα και περισσότερες αναφορές για επιθέσεις ενάντια σε αμάχους στο Χαλέπι και επιδρομές στις ιατρικές εγκαταστάσεις που έχουν απομείνει στην περιοχή», σημείωσε η Ουίντνι Μπράουν, διευθύντρια των προγραμμάτων της οργάνωσης.

«Καθεμιά από αυτές τις επιθέσεις συνιστά έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε η κ. Μπράουν.

Κυβερνητικές δυνάμεις και σύμμαχοι τους, με την υποστήριξη της Ρωσίας, προελαύνουν τους τελευταίους μήνες και έθεσαν υπό πλήρη πολιορκία από τις αρχές Ιουλίου το ανατολικό τμήμα της πόλης του Χαλεπιού που ελέγχεται από τους αντάρτες, αποκόπτοντας την λεγόμενη οδό του Καστέλο, τον τελευταίο άξονα ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών στην πόλη.

«Οι βομβαρδισμοί, η έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας και η αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών να διανείμουν οποιοδήποτε είδος αρωγής σημαίνει πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί σύντομα να είναι καταστροφικός», τόνισε η κ. Μπράουν.

Οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επισήμαναν πως έχουν καταγράψει περισσότερες από 370 επιθέσεις σε 265 ιατρικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου και τους θανάτους 750 μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πολλά νοσοκομεία έχουν πληγεί ή έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τον Απρίλιο μια αεροπορική επιδρομή σε ένα νοσοκομείο σε ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού σκότωσε δεκάδες ανθρώπους. Ρουκέτες των ανταρτών έπληξαν ένα νοσοκομείο στον τομέα της πόλης που ελέγχει η κυβέρνηση λίγες μέρες αργότερα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

“Dugma: The Button” – Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή των βομβιστών αυτοκτονίας στη Συρία

Η πείνα κρατά τα παιδιά των Σύρων προσφύγων μακριά από τα θρανία

Συρία – Κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες στο Χαλέπι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ