Ευρωεκλογές-2 στους 3 Ισπανούς θα πάνε να ψηφίσουν

Ευρωεκλογές-2 στους 3 Ισπανούς θα πάνε να ψηφίσουν

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ισπανών, το 64,4%, επιβεβαιώνουν ότι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν την 25η Μαΐου, ενώ πάνω από ένας στους δύο τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το Λαϊκό Κόμμα, που κυβερνά αυτήν τη στιγμή τη χώρα, κατατάσσεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου και αναμένεται να εκλέξει 20 ως 21 ευρωβουλευτές (33,7%). Προηγείται του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που οδεύει προς το να εκλέξει 18 ως 19 ευρωβουλευτές (31%).

Το 64,4% των ερωτηθέντων είπε ότι θα πάει «σίγουρα ή μάλλον να ψηφίσει», έναντι ενός 24,4% που «σίγουρα ή μάλλον» δεν θα πάει.

Μεταξύ των τελευταίων, η βασική αιτία που ανέφεραν (σε ποσοστό 25,4%) είναι ότι «κανένα κόμμα ή υποψήφιος δεν (τους) εμπνέει εμπιστοσύνη». Το 19,6% υποστηρίζει ότι «έχει βαρεθεί την πολιτική και τις εκλογές» και το 18,6% προτάσσει ως βασικό επιχείρημα ότι το να ψηφίζει κανείς ή όχι «δεν χρησιμεύει σε τίποτα».

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση τάσσονται σε ποσοστό 58,3% «μάλλον, αρκετά ή πολύ υπέρ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι 29,9% που δηλώνουν «μάλλον, αρκετά ή πολύ» εναντίον της Ένωσης, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα του Κέντρου Κοινωνιολογικών Μελετών (CIS) της Ισπανίας.

Γενικότερα το 43,1% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η είσοδος της Ισπανίας στην ΕΕ το 1986 «μάλλον ωφέλησε» την Ισπανία, έναντι ενός 30,5% που πιστεύει ότι η χώρα του έχει «μάλλον ζημιωθεί». Το 15,8% εκτιμά ότι δεν τάσσεται ούτε υπέρ ούτε κατά και το 10,2% επιλέγει την απάντηση «δεν γνωρίζω-δεν απαντώ».

Στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 το ποσοστό συμμετοχής στην Ισπανία κυμάνθηκε στο 44,9%. Επρόκειτο για ένα ποσοστό μεγαλύτερο του μέσου όρου (43%) στο σύνολο της Ένωσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ