Ευλογιά των πιθήκων: “Καμπανάκι” από ΠΟΥ στην Ευρώπη για ανάγκη “επείγουσας δράσης”

“Καμπανάκι” στην Ευρώπη για την αναγκαιότητα λήψης επείγουσας δράσης κατά της ευλογιάς των πιθήκων, έκρουσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σημειώνεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες παρατηρείται τριπλασιασμός των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην γηραιά ήπειρο.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να “αυξήσουν τις προσπάθειές τους τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες προκειμένου να αποτραπεί η ευλογιά των πιθήκων να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή”.

“Μια επείγουσα και συντονισμένη δράση είναι επιτακτική εάν θέλουμε να αλλάξουμε κατεύθυνση στον αγώνα κατά της μετάδοσης της νόσου”, εκτιμά ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του οργανισμού υγείας, η Ευρώπη έχει στο εξής περισσότερα από 4.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εργαστήριο, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με τα μέσα Ιουνίου.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 90% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανά τον κόσμο από τα μέσα Μαΐου, όταν η ασθένεια αυτή που ήταν μέχρι τότε ενδημική μόνο σε 10 χώρες της Αφρικής, άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας αυτής μεταδοτικής ασθένειας, καθώς μετρά ήδη 31 χώρες ή εδάφη που έχουν αναφέρει κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Το Σάββατο, οι ειδικοί του ΟΗΕ είχαν θεωρήσει τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ως υγειονομική απειλή, της οποίας η εξέλιξη είναι πολύ ανησυχητική, χωρίς όμως να έχει φθάσει επί του παρόντος στη φάση της παγκόσμιας υγειονομικής ανάγκης.

Παρά την απόφαση αυτή, “η ταχεία εξέλιξη και ο επείγων χαρακτήρας αυτού του γεγονότος σημαίνει ότι η επιτροπή (των ειδικών) θα επανεξετάσει τη θέση της εντός ολίγου”, αναφέρει ο ΠΟΥ Ευρώπης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.