Evergrande: Συμφωνία για την καταβολή των τόκων δύο ομολόγων της – Μπορεί να διασωθεί ο κινεζικός κολοσσός;

Ο «εφιάλτης» της Evergrande απλώνεται πάνω από την παγκόσμια οικονομία. Θα αποδειχθεί τελικά ο κατασκευαστικός κολοσσός «γίγαντας με πήλινα πόδια» ή θα διασωθεί;

Σήμερα ο όμιλος ακινήτων ανακοίνωσε τη συμφωνία για την καταβολή των τόκων δύο ομολόγων της προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών. Όμως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα, αν αναλογιστεί κανείς το υπέρογκο χρέος της το οποίο ανέρχεται στα 260 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της Evergrande

Σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο της Σεντζέν (νότια Κίνα), η διεύθυνση της Evergrande, η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση διευκρίνισε πως μια από τις θυγατρικές του, η Hengda Real Estate, διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων μια ομολογίας που έχει διάρκεια μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο Evergrande θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γιούαν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει έως αύριο Πέμπτη για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά.

Όμως ο γιγαντιαίος όμιλος των ακινήτων, με έδρα τη Σεντζέν, απέχει παρασάγγας από το να έχει επιλύσει το πρόβλημα, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού ύψους του χρέους του.

Evergrande- εταιρεία ακινήτων

D- Day η Πέμπτη για την Evergrande

Αύριο Πέμπτη είναι η προθεσμία και για άλλες αποπληρωμές και ο Evergrande δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πώς λογαριάζει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Η ανησυχία περί σεναρίου όπως εκείνο της Lehman Brothers, η πτώχευση της οποίας είχε προκαλέσει τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, προκάλεσε βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες.

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς την κινεζική κυβέρνηση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει στη διάσωση του τεράστιου ιδιωτικού ομίλου ακινήτων

Evergrande- project

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν 135 δισ. δολ. λόγω της Evergrande

Η παγκόσμια “βουτιά” στα χρηματιστήρια που σημειώθηκε τη Δευτέρα, η οποία προκλήθηκε από τις ανησυχίες για τον όμιλο China Evergrande, έπληξε τις περιουσίες των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο με αποτέλεσμα να χάσουν συνολικά 135 δισ. δολάρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Έλον Μάσκ της Tesla ηγήθηκε των απωλειών καθώς η περιουσία του μειώθηκε κατά 7,2 δισ. δολάρια στα 198 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Evergrande: Ποια είναι η πηγή των προβλημάτων

Η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας με όρους κύκλου εργασιών δηλώνει παρούσα σε περισσότερες από 280 πόλεις. Απασχολεί 200.000 εργαζομένους και τροφοδοτεί εμμέσως 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Εδώ και μια δεκαετία, η Evergrande διαφοροποίησε τις δραστηριότητές της και πολλαπλασίασε τις εξαγορές. Ο όμιλος είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Guangzhou FC.

Είναι επίσης παρών στην ανθηρή αγορά ειδών διατροφής και μεταλλικού νερού, με την μάρκα Evergrande Spring. Σχεδίαζε να ανοίξει πάρκα αναψυχής μεγαλύτερα από της Disney, επενδύοντας παράλληλα στον τουρισμό, το Ιντερνετ και την ψηφιακή οικονομία, τις ασφάλειες και την υγεία.

Οι τεράστιες δαπάνες χρηματοδοτήθηκαν από δάνεια που λάμβανε ο Σου Τζιγίν, ο ιδρυτής της Evergrande, ο άνθρωπος με την πέμπτη μεγαλύτερη σε μέγεθος περιουσία της χώρας.

Τον περασμένο χρόνο, το Πεκίνο έλαβε αυστηρά μέτρα απέναντι στις εταιρείες ακινήτων για να τις αναγκάσει να περιορίσουν τα χρέη τους.

Πλέον, η προπώληση ακινήτων είναι απαγορευμένη πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, ένα σύστημα που αντιπροσώπευε σημαντικό μέρος του οικονομικού μοντέλου της Evergrande.

Η εταιρεία δεν είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά της και την Πέμπτη θα πρέπει να αποπληρώσει δύο ομόλογα. Πολλοί αναλυτές περιμένουν την πτώχευσή της, αν και διαθέτει περίοδο χάριτος 30 ημερών.

Ο ρόλος της κινεζικής κυβέρνησης

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς την κινεζική κυβέρνηση. Ο τομέας των ακινήτων είναι σημαντική ατμομηχανή της κινεζικής οικονομίας.

Αντιπροσωπεύει περί το ένα τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Τυχόν χρεοκοπία ενός γίγαντα του εκτοπίσματος της Evergrande θα έχει τεράστιες συνέπειες.

Αφού η Evergrande είναι ιδιωτική εταιρεία, το Πεκίνο θα μπορούσε να μην θεωρεί ότι είναι υποχρεωμένο να τη συνδράμει για να εμποδίσει την χρεοκοπία της. Θα μπορούσε με τον τρόπο αυτόν να δώσει ένα μάθημα σε όλες τις αντίστοιχου μεγέθους εταιρείες ότι δεν μπορούν να υπολογίζουν στο κράτος για την υποστήριξή τους.

Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι το κινεζικό κράτος δεν θέλει να αφήσει τους Κινέζους που έχουν αγοράσει ακίνητα εκτεθειμένους.

Ο Λάρι Ονγκ του SinoInsider θεωρεί ότι το “καλύτερο σενάριο” είναι οι Αρχές “να βρουν ένα μέσο για να αποτρέψουν την πτώχευση της Evergrande και να δώσουν στους πιστωτές την ελπίδα ότι θα λάβουν τουλάχιστον κάτι ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση κοινωνικής αναταραχής”.

Evergrande

Άλλο πιθανό σενάριο αφορά μία αναδιάρθρωση που θα επέτρεπε στις Αρχές να αναλάβουν τον έλεγχο ορισμένων τμημάτων της εταιρείας, ενώ η πτέρυγα των επενδύσεων θα σταματήσει τις δραστηριότητές της.

Από την πλευρά του ο Κέλβιν Γουόνγκ της CMC Markert τονίζει πως: “Πιστεύω ότι μάλλον θα είναι μία διακριτική διάσωση, διότι δεν θέλουν να το πουν ευθέως «βρίσκομαι εδώ για να διοχετεύσω δισεκατομμύρια στους λογαριασμούς για να σας σώσω”.

Κατά τη γνώμη του, θέλουν να αποφύγουν οι άλλες εταιρείες να ερμηνεύσουν μια τέτοια κίνηση ως μήνυμα που θα λέει: “Συνεχίστε τις συνήθεις δραστηριότητες προώθησης ακινήτων και στο τέλος θα σας σώσουμε ό,τι και να γίνει”.

Ο όμιλος της Evergrande έχει προσλάβει ειδικούς στην αναδιάρθρωση, ειδικότερα την επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey, που είχε συμβουλέψει και τη Lehman Brothers.

Την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Evergrande στη Σεντζέν, πόλη στα νότια της Κίνας στην επαρχία Κουανγκτούνγκ, βόρεια του Χονγκ Κονγκ, για να απαιτήσουν την αποπληρωμή των δανείων και των χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως μετέδωσε το Reuters.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ/bbc.com/Reuters/Bloomberg

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ