«Έτσι σώθηκα» – Τι λέει ο πιλότος της RAF για το F-35 που συνετρίβη στην Κρήτη

Λεπτομέρειες από την διάσωσή του, όταν το F-35 στο οποίο επέβαινε έπεσε στην θάλασσα στα ανοιχτά της Κρήτης, έδωσε ο κυβερνήτης του μαχητικού της RAF, στο πλαίσιο σειράς του BBC, που έχει τον τίτλο The Warship: Tour of Duty και έχει αρχίσει να προβάλλεται στην Βρετανία.

Μήνυμα ισχυρής συμμαχίας του Αρχηγού ΓΕΝ από το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle – ΦΩΤΟ

Το υπερσύγχρονο μαχητικό απονηώθηκε από το αεροπλανοφόρο Βασίλισσα Ελισάβετ. Ο πιλότος του είπε ότι κατάλαβε γρήγορα πως το μαχητικό θα συντριβόταν και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα, κάτι που έκανε με επιτυχία και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ο πιλότος εμφανίζεται με το όνομα Hux και λέει ότι είχε απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και του ελάχιστου χρόνου που είχε για να αντιδράσει.  Το αεροπλάνο παρουσίασε απώλεια ισχύος και η έρευνα που ακολούθησε το ατύχημα έδειξε ότι αυτό οφειλόταν στο ότι οι τεχνικοί εδάφους δεν είχαν αφαιρέσει ένα κάλυμμα από μία εκ των εισαγωγών αέρα του αεριωθούμενου μαχητικού. Το ντοκιμαντέρ περιγράφει ακόμη πώς το αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth του Βασιλικού Ναυτικού παρενοχλήθηκε από ρωσικά αεροσκάφη σε μία από τις αποστολές του και πώς έπαιξε ένα επικίνδυνο παιχνίδι κρυφτού με το κινεζικό ναυτικό.

Η συντριβή

Ο Hux μίλησε στους κινηματογραφιστές λίγο μετά τη διάσωσή του και σε μία από τις φωτογραφίες του φαίνονται ακόμα τα κοψίματα και οι μώλωπες που προκλήθηκαν από την εκτίναξη του καθίσματος. Ο ίδιος είπε ότι πονούσε ακόμα όταν μίλησε στο τηλεοπτικό συνεργείο που γύριζε το ντοκιμαντέρ.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από το αεροπλανοφόρο USS GEORGE W. BUSH

Είπε ότι όταν το αεροπλάνο δεν μπορούσε να αποκτήσει επιπλέον ώση και επιτάχυνση, «Προσπάθησα να χρησιμοποιήσει την τροφοδοσία έκτακτης ανάγκης, αλλά αυτή δεν λειτούργησε. Μετά προσπάθησα να χρησιμοποιήσω τα φρένα, αλλά ούτε αυτό λειτούργησε… οπότε κατά κάποιον τρόπο ήξερα ότι επρόκειτο το αεροπλάνο να βγει από την πίστα του αεροπλανοφόρου, χωρίς την απαραίτητη ώση και να κυλήσει στη θάλασσα.»

«Dedalo» με το ισπανικό αεροπλανοφόρο και ρίψεις από Blackhawk με τις «Σκιές του Αιγαίου»

Η ζωή του Hux σώθηκε από το κάθισμα, το οποίο ο ίδιος περιγράφει ως το πιο προηγμένο στον κόσμο. Ωστόσο ήταν και τυχερός. Όταν το αλεξίπτωτό του ενεργοποιήθηκε, λέει ότι είδε τη θάλασσα από κάτω του «και μετά ένα δευτερόλεπτο μπόρεσα να δω το αεροπλανοφόρο, που είχε αρχίσει να φαίνεται από κάτω μου». Το γεγονός ότι έπεσε στο κατάστρωμα και όχι στην θάλασσα, ήταν η μεγάλη του τύχη. Αν είχε πέσει στο νερό, κινδύνευε να παρασυρθεί από το γιγαντιαίο πλοίο των 65.000 τόνων. Το βίντεο που διέρρευσε από την κάμερα του πλοίου δείχνει τη στιγμή που το F-35 έπεσε στη θάλασσα.

 

Η διάσωση

Μετά την πτώση του μαχητικού στη θάλασσα ξεκίνησε άμεσα η επιχείρηση ανέλκυσής του έτσι ώστε το αεροσκάφος να μην πέσει σε «λάθος χέρια». Και αυτό διότι το F-35 είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα στρατιωτικά αεροπλάνα στον κόσμο με «ευαίσθητη» τεχνολογία.
Η σειρά του BBC έχει έξι επεισόδια. Το τηλεοπτικό συνεργείο έμεινε στο αεροπλανοφόρο οκτώ μήνες, σε ένα ταξίδι 49.000 ναυτικών μιλίων στον Ειρηνικό Ωκεανό και πίσω στη Βρετανία. Τον Νοέμβριο του 2022 αναρτήθηκε στα social media ένα βίντεο που έδειχνε τη στιγμή του ατυχήματος με το F-35 στην Μεσόγειο. Ο Κρις Τέριλ, ο οποίος γύρισε το ντοκιμαντέρ, είπε ότι η συντριβή του F-35 ήταν «ένα σοκ για όλους», αλλά είπε ότι η αντίδραση του πλοίου και του πληρώματος ήταν «τόσο άμεση όσο και εξαιρετική».

Το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ δείχνει τον τρόπο με τον οποίο το αεροπλανοφόρο αντέδρασε όταν το πλησίασαν ρωσικά αεροσκάφη οπλισμένα με πυραύλους στην ανατολική Μεσόγειο. Τα τζετ F-35 φαίνονται να τα αναχαιτίζουν για να τα εμποδίσουν να πλησιάσουν πολύ το αεροπλάνο. Ήταν ένα κλικ κάτω από την πραγματική μάχη. Στην αίθουσα επιχειρήσεων, ένας αξιωματικός μάχης έδωσε διαταγή να «φωτίσουν» τα ρωσικά αεροπλάνα με τα ραντάρ μάχης, να τα «λοκάρουν» στο στόχαστρό τους, σε μια «θεωρητική κατάρριψη» για να προειδοποιήσουν τους Ρώσους σε τι κατάσταση βρίσκονται και αυτοί να φύγουν.

Τα F-35, στην σειρά, τίθενται επίσης σε ετοιμότητα όταν ένα άλλο πλοίο από την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου, το HMS Defender, έχει μια ακόμη πιο στενή συνάντηση με τους Ρώσους ενώ έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα. Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το «Βασίλισσα Ελισάβετ» μπήκε σε ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι με το κινεζικό ναυτικό.

Defender
Η φωτογραφία που έδωσαν οι Ρώσσοι, ισχυριζόμενοι ότι μαχητικό τους φωτογράφισε το Defender.

Μια φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού και ελικόπτερα προσπαθούσαν να βρουν ένα κινεζικό υποβρύχιο πριν αυτό προλάβει να πλησιάσει αρκετά το αεροπλανοφόρο, για να το φωτογραφήσει με το περισκόπιό του. Μια τέτοια φωτογραφία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικούς σκοπούς – δείχνοντας πόσο εύκολο θα ήταν να στοχεύσεις ένα μεγάλο πλοίο. Αλλά το υποβρύχιο εντοπίστηκε με επιτυχία με την χρήση των σόναρ πριν πλησιάσει πολύ.

Στο ντοκιμαντέρ περιγράφεται ακόμη η ζωή στο πλοίο, κατά την διάρκεια της πανδημίας, όταν περίπου 400 άτομα – περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληρώματος – βρίσκονταν σε απομόνωση είτε με επιβεβαιωμένες είτε με υποψίες λοίμωξης.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ