Ερντογάν: Καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Απολύτως καμία αναφορά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στη Μαδρίτη. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ελάχιστα και επικεντρώθηκε στην ατζέντα της Συνόδου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέχρι στιγμής όλοι οι ομιλητές αναφέρονται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση τους στο Κίεβο και υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά φέρεται να είναι έτοιμη και προετοιμασμένη να δώσει απαντήσεις, εάν και εφόσον ο Τούρκος πρόεδρος θέσει θέματα που την αφορούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματισμένη συνάντηση το απόγευμα στις 18:45 και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Μητσοτάκης: Είμαστε αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις

Νωρίτερα σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δήλωση προσερχόμενος στο Recinto Ferial Ifema της Μαδρίτης για να λάβει μέρος στις διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι: «Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ. Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις».

Κυριάκος Μητσοτάκης- ΝΑΤΟ

Σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική για το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και αποτελεί σημαντικό πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. «Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητας και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας», κατέληξε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ