Ερντογάν: Διάβασε στίχους από το κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία – ΒΙΝΤΕΟ

Στίχους από το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά διάβασε σε μαθητές ισλαμικών σχολείων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, παραμονή της θλιβερής επετείου από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, προχωρώντας έτσι σε μια νέα πρόκληση. Στο τέλος δεν αρνήθηκε μια φωτογραφία, με τους μικρούς μαθητές.

Είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια του τεμένους στην πλατεία Ταξίμ, το οποίο αποτελούσε όνειρο του Τούρκου Προέδρου από την εποχή που ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Κατά τα εγκαίνια, βέβαια, ο Ερντογάν δεν απέφυγε τις προκλήσεις με επίκεντρο την Αγία Σοφία. Χαρακτήρισε τη μετατροπή της σε τζαμί ως «ένα δώρο για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης» και συνέχισε: «Βλέπω το τζαμί του Ταξίμ ως έναν χαιρετισμό προς το τζαμί της Αγίας Σοφίας που την ανοίξαμε για λατρεία πριν από κάμποσο καιρό και ως ένα δώρο για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Θέλω το τζαμί του Ταξίμ να φέρει οφέλη στη χώρα μας, την Κωνσταντινούπολή μας. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους, από τους αρχιτέκτονες έως τους καλλιτέχνες και τους εργάτες».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για… αγώνες 1,5 αιώνα ώστε να αποκτήσει η Τουρκία το «τζαμί του Ταξίμ», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είμαι παιδί του Κασίμπασά (σ.σ. λαϊκό παιδί). Γυρίσαμε πολλά μέρη, σκονιστήκαμε πολύ. Μακάρι όλα αυτά εδώ να μπορούσαν να μιλήσουν. Το Ταλίμχανέ, το Ντολμάμπαχτσέ. Γυρίσαμε πολλά μέρη, αλλά το τζαμί του Ταξίμ κατείχε μια πολύ διαφορετική θέση στον κόσμο μας. Το τζαμί του Ταξίμ, με την ψηφιακή βιβλιοθήκη και τους εκθεσιακούς χώρους, θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα πολιτισμού και τέχνης στην Κωνσταντινούπολη. Η χώρα απέκτησε τζαμί στο Ταξίμ μετά από αγώνες 1,5 αιώνα. Πιστεύω ότι αυτή η τρίτη σημαντική πνευματική κληρονομιά, την οποία αφήνουμε στην Κωνσταντινούπολη μετά την ολοκλήρωση του Μεγάλου Τεμένους (σ.σ. στο λόφο Τσάμλιτζα) και την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας, θα φωτίζει την πόλη μας σαν λαμπτήρας για αιώνες».

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.