‘Ερευνα για τη σφαγή

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τα συγκλονιστικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σε ορυχείο λευκόχρυσου στα βορειοδυτικά της χώρας όταν δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο και άνοιξαν πυρ κατά απεργών μεταλλωρύχων.

Ο Τζέικομπ Ζούμα χαρακτήρισε «τραγικούς» τους θανάτους των 34 εργατών σε δήλωσή του που μεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Νοτίου Αφρικής.

«Πρέπει να λάμψει η αλήθεια για το τι συνέβη εδώ, γι’ αυτό αποφάσισα να συστήσω μια ερευνητική επιτροπή που θα ανακαλύψει τις πραγματικές αιτίες των γεγονότων» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ζούμα, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα από τη Μοζαμβίκη για να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας.

Θυμίζουμε ότι 34 μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη και τουλάχιστον 78 τραυματίστηκαν κατά την έφοδο της αστυνομίας στο ορυχείο Λονμίν στην Μαρικάνα, στη βορειοδυτική Νότιο Αφρική.

Συνολικά, 44 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή στο ορυχείο, όπου εκατοντάδες απεργοί ζητούν αυξήσεις στις αποδοχές τους. Μέρος των εργαζομένων είναι σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους τους καθώς ανήκουν σε αντίπαλα συνδικάτα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και το συγκλονιστικό βίντεο, που μετέδωσαν χθες όλα τα ΜΜΕ, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών που κρατούσαν μαχαίρια και λοστούς. Οι απεργοί αρνήθηκαν να διαλυθούν αφού απέρριψαν τελεσίγραφο της διεύθυνσης του ορυχείου να επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλιώς θα απολυθούν.Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ όντας σε αυτοάμυνα. ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ