Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της Γερμανίας

Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της Γερμανίας

 

Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε το 2013 περισσότερο σε σχέση με τις προβλέψεις, καθώς η αύξηση της κατανάλωσης δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την ασθενή επίδοση των εμπορικών εταίρων της χώρας και τη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% πέρυσι –ο χαμηλότερος ρυθμός από το 2009, όταν βυθίστηκε σε ύφεση–, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας με ρυθμό 0,5% έναντι ρυθμού 0,7% που είχε σημειώσει το 2012 και 3,3% το 2011.

«Προφανώς, η γερμανική οικονομία υπέφερε από τη συνεχιζόμενη ύφεση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και από την περιορισμένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας κ. Ρόντεριχ Έγκελερ, προσθέτοντας ότι η ισχυρή εγχώρια ζήτηση μπόρεσε να αντισταθμίσει μόνο σε περιορισμένο βαθμό την ασθενή επίδοση των εμπορικών εταίρων της Γερμανίας. Ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,9% πέρυσι, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6% έναντι αύξησής τους 3,2% το 2012. Πηγή ανησυχίας αποτελεί ότι οι επενδύσεις υποχώρησαν – για δεύτερο συνεχόμενο έτος – κατά 0,8% το 2013. Αρνητικά επηρέασε το γερμανικό ΑΕΠ κατά το 2013 και ο μακρύς και ψυχρός χειμώνας, ο οποίος σχεδόν οδήγησε στην ύφεση της γερμανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο. Το έλλειμμα του γερμανικού προϋπολογισμού ανήλθε σε μόλις 0,1% του ΑΕΠ πέρυσι.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ