Επιστήμονες ανακάλυψαν βατράχους παγιδευμένους σε κεχριμπάρι από την εποχή των δεινοσαύρων

Βάτραχοι παγιδευμένοι σε κεχριμπάρι ηλικίας 99 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκαν στην Μιανμάρ δίνοντας στους επιστήμονες την ευκαιρία να ερευνήσουν την εξέλιξη των συγκεκριμένων αμφιβίων, το αρχείο απολιθωμάτων των οποίων είναι αρκετά ελλιπές.

Ως «θαύμα» χαρακτηρίζει την ανακάλυψη ο Λίντα Σίνγκ του πανεπιστημίου Γεωεπιστημών της Κίνας.

«Στην Κίνα οι βάτραχοι, οι σαύρες και οι σκορπιοί χαρακτηρίζονται ως οι τρεις θησαυροί του κεχριμπαριού. Αυτά τα απολιθώματα κεχριμπαριού αποδεικνύουν ότι είδη βατράχων κατοικούσαν σε τροπικά περιβάλλοντα πολύ πριν την μαζική εξαφάνιση της Κρητιδικής περιόδου με την οποία αφανίστηκαν οι δεινόσαυροι. Ο Ντέιβιντ Μπλάκμπερν του πανεπιστημίου της Φλόριντα που συνεργάστηκε με τον Σινγκ ανέφερε: «Οι βάτραχοι εμφανίστηκαν στη Γη πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, αλλά το πότε άρχισαν να εποικίζουν τροπικά δάση παραμένει μυστήριο. Είναι άραγε πρόσφατη η μετάβαση στους τροπικούς ή παλιά; Τα συγκεκριμένα απολιθώματα μας κάνουν να υποθέτουμε με σιγουριά ότι η μετάβαση αυτή είχε συμβεί τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια πριν».

Τα εν λόγω ευρήματα αποτελούν παράθυρο στον κόσμο της Μιανμάρ κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου (145-66 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Πηγή: BBC

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ