Επικοινωνία Μισέλ-Ερντογάν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Στο επίκεντρο της επικοινωνίας που είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Όπως επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ: «Συζήτησα τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μια κοινή πρόκληση τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΕΕ. Πλήρης κατανόηση σχετικά με την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος των υπηκόων, του τοπικού προσωπικού και των οικογενειών και να διασφαλιστεί η υποστήριξη για τους ευάλωτους Αφγανούς και τις κοινότητες υποδοχής στην περιοχή».

Σημειώνεται πως την Παρασκευή το απόγευμα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η συνομιλία τους διήρκεσε μισή ώρα και πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες εκτός από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν συζήτησαν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν, καθώς Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση. 

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους. 

Συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος είχε επικοινωνία και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ