Επικεφαλής της CENTCOM: Μειώθηκαν κατά 90% οι ιρανικές βαλλιστικές επιθέσεις – Πάνω από 30 πλοία έχει βυθίσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ

Ιράν

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) καταγράφει αισθητή υποχώρηση των ιρανικών βαλλιστικών επιθέσεων, την ώρα που οι αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις εντείνονται και οδηγούν στη βύθιση περισσότερων από 30 ιρανικών πλοίων. Ο επικεφαλής της CENTCOM, ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, παρουσιάζει τη συνολική εικόνα των επιχειρήσεων και περιγράφει τη μείωση των επιθέσεων κατά περίπου 90% σε σχέση με την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν.

Μείωση 90% στις βαλλιστικές επιθέσεις

Ο ναύαρχος Μπραντ Κούπερ επισημαίνει σημαντική κάμψη στις ιρανικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους από την έναρξη του πολέμου. Ο ίδιος δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι οι επιθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 90% σε σύγκριση με την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης.

Η ηγεσία της CENTCOM αποδίδει τη μείωση στις επιχειρησιακές ενέργειες των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Ο ναύαρχος, ο οποίος διοικεί τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, συνδέει την εξέλιξη αυτή με τη συστηματική πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στο ιρανικό στρατιωτικό δίκτυο.

Εντατικοποίηση επιχειρήσεων κατά του ιρανικού ναυτικού

Οι αμερικανικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις κατά του ιρανικού ναυτικού στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων στρατιωτικών δράσεων. Ο ναύαρχος Μπραντ Κούπερ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν βυθίσει περισσότερα από 30 πλοία του Ιράν.

Στις απώλειες αυτές περιλαμβάνεται και ένα πλοίο-φορέας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone carrier), το οποίο – όπως σημειώνει – έχει μέγεθος αντίστοιχο με αεροπλανοφόρο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ίδιος περιγράφει την τρέχουσα κατάστασή του λέγοντας: «Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται στις φλόγες».

Η διοίκηση της CENTCOM αποτυπώνει έτσι μια εικόνα στρατιωτικής υπεροχής στη θάλασσα και ταυτόχρονης υποχώρησης των βαλλιστικών επιθέσεων, ενώ οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη.