Επέστρεψε στην Κούβα ο γιατρός που προσεβλήθη από Έμπολα

Επέστρεψε στην Κούβα ο γιατρός που προσεβλήθη από Έμπολα

Ένα γιατρός από την Κούβα, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα ενώ βρισκόταν στη Σιέρα Λεόνε προκειμένου να παράσχει τις υπηρεσίες του για τη θεραπεία ασθενών, ξεπέρασε την ασθένεια μετά από 16 ημέρες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Γενεύης όπου έλαβε πειραματική θεραπεία.

Ο Φίλιξ Μπαέζ, 43 ετών, ο οποίος επέστρεψε το Σάββατο στην Κούβα, ήταν ένας από τους 256 Κουβανούς γιατρούς και νοσηλευτές που επέλεξαν να πάνε στις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από το ξέσπασμα της επιδημίας, εξαιτίας της οποίας έχουν πεθάνει τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι.

Τον Μπαέζ υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας η σύζυγος και ο γιος του, καθώς και ο υπουργός Υγείας της Κούβας, Ρομπέρτο Μοράλες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Υπήρχε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα γεμάτη ευτυχία, αγκαλιές και φιλία», δήλωσε ο Χόρχε Πέρεζ, επικεφαλής του νοσοκομείου τροπικών ασθενειών της Αβάνας, ο οποίος ταξίδεψε από τη Γενεύη μαζί με τον Μπαέζ.

Ο γιατρός παρουσίασε πυρετό στις 16 Νοεμβρίου, ενώ μία ημέρα αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό και μεταφέρθηκε στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη. Λίγο μετά την άφιξή του έλαβε την καναδική πειραματική θεραπεία Zmab.

«Δύο ημέρες αργότερα αισθανόταν πολύ καλύτερα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αρχίατρος του νοσοκομείου της Γενεύης, Ζακ-Αντρέ Ρομάν, προσθέτοντας ότι το φάρμακο είχε σταλεί στη Ρώμη της Ιταλίας για τη θεραπεία ενός γιατρού ο οποίος είχε επίσης προσβληθεί από τον ιό.

Εκ των συνολικά 138 γιατρών και νοσηλευτών που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη Σιέρα Λεόνε, οι 106 έχουν χάσει τη μάχη με τον ιό, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τη γειτονική Γουϊνέα και τη Λιβερία, αναφέρεται σε έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ