Επέμβαση στο βόρειο Κόσοβο

Επέμβαση στο βόρειο Κόσοβο

Οι διεθνείς δυνάμεις στο Κόσοβο (KFOR) επενέβησαν, μετά τα επεισόδια στη διάρκεια της ψηφοφορίας σε εκλογικά κέντρα στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ανακοινώθηκε, σήμερα το πρωί, από τη διοίκηση της KFOR.

“Χθες, νωρίς το απόγευμα, μέλη της KFOR επενέβησαν άμεσα μετά την επίθεση σε εκλογικά κέντρα στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Με αίτημα της αποστολής της ΕΕ (Eulex), οι δυνάμεις της KFOR που ήταν από πριν εγκατεστημένες στο βόρειο Κόσοβο, με στόχο να συμβάλουν στην παροχή σίγουρου και ασφαλούς περιβάλλοντος και της ελεύθερης κυκλοφορίας στη διάρκεια των εκλογών, αμέσως επενέβησαν” επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εντός 15 λεπτών από την υποβολή του αιτήματος της Eulex, η KFOR στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα παρέταξε δυνάμεις για άμεση αντίδραση, της Πολυεθνικές Ειδικές Μονάδες Καραμπινιέροι (MSU).

Πέρα απ’ αυτό, η KFOR αντέδρασε και στις ταραχές στο Ζβέτσαν και αποκατέστησε την ασφάλεια στην περιοχή, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αργότερα, πάλι μετά από αίτημα της Eulex, η KFOR έλαβε μέτρα για την ασφάλεια και την ελεύθερη κυκλοφορία σε οδικούς άξονες, μέσω των οποίων το εκλογικό υλικό μεταφέρθηκε στο Κέντρο για την καταμέτρηση ψήφων.

H KFOR, όπως αναφέρει η διοίκηση, θα συνεχίσει να εκτελεί τις αποστολές της αμερόληπτα, απρόσκοπτα και αποφασιστικά, με στόχο να συμβάλει στη διατήρηση ασφαλούς και σίγουρου περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες του Κοσόβου.

Στη βόρεια Μιτρόβιτσα, μετά τα επεισόδια, πολλά οχήματα των Καραμπινιέροι παρατάχθηκαν μπροστά από την κεντρική γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ, που χωρίζει την πόλη στο βόρειο τμήματα που κατοικείται από Σέρβους και στο νότιο που κατοικείται από Αλβανούς.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ελικόπτερα της KFOR πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από την πόλη.

Στις χθεσινές δημοτικές εκλογές σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο.

Στην πόλη Ζβέτσαν, άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε όχημα της Eulex που μετέφερε εκλογικό υλικό από την πόλη στο νότιο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Από την επίθεση δεν τραυματίστηκε κανείς, προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές.

Νωρίτερα, εισέβαλαν μασκοφόροι στην τεχνική, ιατρική σχολή “Άγιος Σάββας” στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα που λειτουργούσε ως εκλογικό κέντρο και κατέστρεψαν τις κάλπες, έριξαν δακρυγόνα σε πολίτες και μέλη των εκλογικών επιτροπών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο γυναίκες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ