Ένταση μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων – Δεν θα παραχωρήσουμε σπιθαμή, λέει ο Φ. Μάρκος

Οι Φιλιππίνες δεν θα παραχωρήσουν «ούτε σπιθαμή εδάφους», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Φέρντιναντ Μάρκος σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικών, εν μέσω της έντασης με την Κίνα για διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Αναφερόμενος σε «αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις που δεν συνάδουν με τα ιδεώδη μας για την ειρήνη, και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας, της (ευρύτερης) περιοχής και του κόσμου», ο πρόεδρος Μάρκος υπογράμμισε ότι «αυτή η χώρα δεν θα χάσει ούτε σπιθαμή της επικράτειάς της. Θα εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία μας, σύμφωνα με το σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο. Θα συνεργαστούμε με τους γείτονές μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των λαών μας».

Την Τρίτη ο πρόεδρος Μάρκος κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας για να του εκφράσει τη «σοβαρή ανησυχία» του σχετικά με τις προκλήσεις του Πεκίνου σε βάρος της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων και φιλιππινέζων ψαράδων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας για το επεισόδιο με πλοίο του κινεζικού λιμενικού το οποίο φέρεται να «τύφλωσε» με λέιζερ το πλήρωμα σκάφους της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων που εκτελούσε αποστολή ανεφοδιασμού στρατιωτών.

Το επεισόδιο, που σημειώθηκε μόλις έναν μήνα μετά την επίσημη επίσκεψη του φιλιππινέζου προέδρου στο Πεκίνο, επανέφερε στο προσκήνιο τις ανταγωνιστικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Κίνα εγείρει διεκδικήσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της στρατηγικής σημασίας θαλάσσιας οδού, τις οποίες όμως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε ως αβάσιμες το 2016.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ