Endies… οι φτωχοί πλην τίμιοι Λονδρέζοι

Endies… οι φτωχοί πλην τίμιοι Λονδρέζοι

Στις αρχές τις δεκαετίας του 80’ το Λονδίνο και ο πλανήτης ολόκληρος ανακάλυπτε τη φυλή των «γιάπις», μία ομάδα φιλόδοξων στελεχών με μεγάλη αγοραστική δύναμη που άφησε το στίγμα της στην εποχή της έντονης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Τρείς και πλέον δεκαετίες μετά, η βρετανική πρωτεύουσα ανακαλύπτει μια νέα πληθυσμιακή ομάδα, τους λεγόμενους «endies», μια κατηγορία εργαζομένων χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα και αποταμιεύσεις που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις καθημερινές υποχρεώσεις, δεν διασκεδάζει και αισθάνεται απογοητευμένη και αποξενωμένη από την πολιτική και τους πολιτικούς.

«Δεύτερης κατηγορίας»

Οι Λονδρέζοι «δεύτερης κατηγορίας –που υπολογίζεται ότι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο και οδηγούνται στο περιθώριο της κοινωνίας-, ήρθαν στο φως μέσα από μία έκθεση της οργάνωσης Centre for London με τίτλο «κούφιες υποσχέσεις: Πως το Λονδίνο αφήνει πίσω τα μέτρια εισοδήματα και τι πρέπει να γίνει γι αυτό».

Τα πορίσματα της δημιουργούν μια ζοφερή πραγματικότητα για τους endies που ζουν παγιδευμένοι σε μια ζωή ανασφάλειας και μίσους, εργάζονται υπερβολικά χωρίς να αμείβονται αναλόως και δεν μπορούν να βάλουν στην άκρη ούτε… λίρα.

Ένας τυπικός τους εκπρόσωπος κερδίζει 20.000-33.000 λίρες τον χρόνο (25.146 έως 41.492 ευρώ), δεν έχει φυσικά δικό του σπίτι και ψωνίζει στις μεγάλες εκπτωτικές αλυσίδες Lidl και Aldi, και μάλιστα, αργά το βράδυ, όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης των προϊόντων και η τιμή τους πέφτει.

Η παρουσία τους είναι πιο έντονη στην πρωτεύουσα όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν ανέβει κατά 68% την τελευταία δεκαετία, έναντι 16% εκτός Λονδίνου.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ