Ένας Βενιζέλος στο FBI

Eίναι ο πιο γνωστός Βενιζέλος στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τον νέο επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στη Νέα Υόρκη. Μέχρι την ανάληψη, πριν από δύο μέρες, των νέων καθηκόντων του ήταν επί δύο χρόνια επικεφαλής του FBI στη Φιλαδέλφεια. Ο Γιώργος Βενιζέλος κατέχει πλέον μια εθνικής σημασίας θέση στις ΗΠ.

Στα 51 του σήμερα, είναι μετανάστης δεύτερης γενιάς στις ΗΠΑ, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Νιου Τζέρσι. Είναι γιος καπετάνιου που μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1940 και μητέρας από το Λόουελ της Μασαχουσέτης, κόρης Ελλήνων που επίσης είχαν ξενιτευθεί εκεί νωρίτερα.  

Σπούδασε στο Fordham University, απ’ όπου αποφοίτησε το 1982 με πτυχίο στον τομέα της λογιστικής. Στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα εργάζεται ως λογιστής, για λογαριασμό πολυεθνικής εταιρείας. Κατόπιν, ωστόσο, πιάνει δουλειά στο λογιστήριο του FBI για μια τετραετία, ενώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια γίνεται ειδικός πράκτορας στη Δίωξη Ναρκωτικών (DEA).

Στα ακόμη πιο βαθιά του FBI εντάσσεται τον Απρίλιο του 1991, αρχικά ως ειδικός πράκτορας σε θέματα εγκληματικότητας στη Βοστώνη, όπου παραμένει έως το 1996. Τον επόμενο χρόνο προάγεται: από την έδρα του FBI στην Ουάσιγκτον αναλαμβάνει να επιβλέπει την έρευνα για ζητήματα που σχετίζονται με τη ρωσική μαφία.

Στα χρόνια που ακολουθούν ανεβαίνει τις βαθμίδες της ιεραρχίας, οπότε του ανατίθενται ανάλογες θέσεις ευθύνης στη Φιλαδέλφεια, αλλά και στη Νέα Υόρκη. Εκεί επιφορτίζεται με ηγετική θέση στο Τμήμα Διοίκησης του τοπικού γραφείου του FBI, διαδεχόμενος, ως Νο 2, τον συνάδελφό του που μετατέθηκε λόγω… ερωτικού σκανδάλου.

Ως εκτελεστικός βοηθός διευθυντής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας δεν αφήνει τότε την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη. Αντιθέτως, σημειώνει σημαντικές επιτυχίες, ειδικά στο πρόγραμμα δράσης ενάντια στα ναρκωτικά, αλλά και στο Τμήμα Αντιτρομοκρατίας. Είναι η περίοδος που διαχειρίζεται το πρόγραμμα εγχώριας τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών απειλών στη Νέα Υόρκη και στη γύρω περιοχή. Κατά την τριετή αυτή θητεία του ως «υπαρχηγός» στο νεοϋορκέζικο γραφείο του FBI καλείται, μεταξύ άλλων, να ρίξει φως στις συνθήκες απόπειρας βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Τάιμς Σκουέαρ, το 2010.

Η αφοσίωσή του αυτή στη μάχη για την πρόληψη και την καταστολή της τρομοκρατίας χρονολογείται, πάντως, αρκετά πιο νωρίς: μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη «μαύρη» 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ηταν τότε που έφτασε στο γραφείο του η ανησυχητική πληροφορία πως ένας τρομοκράτης θα επιχειρούσε να κάνει πειρατεία σε τρένο που μετέφερε ατομική βόμβα, κινούμενο στη σιδηροδρομική γραμμή από Φιλαδέλφεια προς Ουάσιγκτον.

Με κατεπείγουσα εντολή του, το ύποπτο αυτό τρένο ακινητοποιείται, η γραμμή κλείνει ολόκληρη και σαρώνεται κάθε σημείο της. Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη κι ένας μαραθώνιος ερευνών και επικοινωνίας με αμερικανικές πρεσβείες στο εξωτερικό, μέχρι να εξαλειφθεί και ο παραμικρός κίνδυνος.

Στις αρμοδιότητές του στη Νέα Υόρκη ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός είχε και να επιλέγει τους καταλληλότερους από τους ενδιαφερόμενους να εργαστούν στο FBI. Ειδικά αυτούς που προορίζονταν για αναλυτές πληροφοριών, ειδικότητα, που, όπως ο ίδιος εκτιμά, έχει λαμπρό μέλλον. «Το υπόβαθρο ενός σωστού υποψηφίου διαφέρει. Μπορεί να είναι στρατιωτικός ή να μελετά την ιστορία της… Κίνας. Σημαντικό προσόν είναι οπωσδήποτε οι ξένες γλώσσες, αλλά όταν ψάχνουμε για υπαλλήλους κοιτάζουμε το γενικότερο προφίλ τους», έχει πει ο ίδιος σε υποψήφιους συναδέλφους του. «Η καριέρα του ειδικού πράκτορα είναι πολύ απαιτητική. Και λέω “καριέρα” και όχι “επάγγελμα” γιατί απαιτεί πολλές θυσίες. Κάθε ημέρα είναι και μια περιπέτεια», τους ξεκαθάριζε προκαταβολικά.

Τελευταία, κατά τη διετή θητεία του ως επικεφαλής του FBI στη Φιλαδέλφεια, τα έβαλε για τα καλά και με τη διαφθορά στο αμερικανικό Δημόσιο – είχαν προηγηθεί η παραπομπή στο δικαστήριο ενός πρώην ταμία δημόσιας υπηρεσία κι ενός πρώην γερουσιαστή. «Η πάταξη της δημόσιας διαφθοράς είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας στην πολιτεία αυτή. Οι δημόσιες αυτές καταχρήσεις υπονομεύουν το έργο της κυβέρνησης, την εμπιστοσύνη του κοινού», έστειλε πρόσφατα προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία του για τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ανώνυμων καταγγελιών πολιτών απέναντι στη δράση διεφθαρμένων αξιωματούχων ή άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο.

Σήμερα, έπειτα από 21 χρόνια αστυνομικής υπηρεσίας, ο 51χρονος, επονομαζόμενους από τους Αμερικανούς και ως «βετεράνος» πια του FBI, θεωρείται πλέον εξπέρ στην εξιχνίαση πάσης φύσεως εγκλημάτων, στην επίλυση εθνικής σημασίας υποθέσεων που επιχειρεί κάθε φορά να διαλευκάνει.

«Απλά δεν μπορώ να κοιμηθώ αν δεν λύσω κάθε υπόθεση που αναλαμβάνω. Αν ξέρω πως υπάρχει ακόμη κάποιος κίνδυνος εκεί έξω», λέει ο ίδιος. Το εργασιακό αυτό δαιμόνιό του αναγνωρίζεται πια και από τα αμερικανικά ΜΜΕ. Αυτά που δεν παραλείπουν να τον αναφέρουν και ως πιθανό μακρινό συγγενή του Ελευθερίου Βενιζέλου! Και αυτός, όμως, δεν δίνει δημοσίως σαφή απάντηση, παρά μόνον εμμέσως, σε όσους τον ρωτούν για το ενδεχόμενο οι ρίζες του να συνδέονται με τον μεγάλο έλληνα πολιτικό – αρκείται απλά στο να σηκώνει τους ώμους του. Τουλάχιστον έχει περιγράψει σε συνεντεύξεις του τον καιρό που παιδί ακόμα έβλεπε, από την όχθη του ποταμού Χάντσον, στο Νιου Τζέρσι, τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης να κατασκευάζονται. Σαφώς πιο… ομιλητικός είναι, πάντως, κατά τις δημόσιες διαλέξεις του, στο πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε.

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ