Ένας Τουρκοκύπριος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ – Ποιος είναι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Ο καθηγητής στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.Ο κ. Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 1995, ανέφερε ότι τα στελέχη του ΑΚΕΛ εκτίμησαν το όνομά του για να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. Ωστόσο ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό ένας Τουρκοκύπριος να είναι υποψήφιος μαζί με τους Ελληνοκύπριους σε αυτές τις εκλογές.

Ο ίδιος είπε ότι στόχος του είναι να αγωνιστεί για μία ειρηνική συμβίωση ανάμεσα σε Ε/κ και Τ/κ, κάτι όπως είπε για το οποίο αγωνίζεται εδώ και χρόνια.  “Ως Ευρωπαίος πολίτης, αφού έχω ζήσει στην Ευρώπη, θέλω να αγωνιστώ για μία Ευρώπη που απειλείται από ακροδεξιές καταστάσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές”, είπε χαρακτηριστικά.

Ποιος είναι ο Νιαζί ΚιζίλγιουρεκΟ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ γεννήθηκε το 1959, στην Ποταμιά της Κύπρου και το 1964 κατέφυγε στην Λουρουτζίνα λόγω των διακοινωτικών ταραχών. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, οπου,[1] έλαβε πτυχίο στην Κοινωνιολογία, πολιτική και Οικονομικά το 1983. Το διδακτορικό του αφορουσε το Κυπριακό πρόβλημα.Μαζί με τον Πανίκο Χρυσοστόμου, παρήγαγε το ντοκυμαντέρ “ο Τοίχος μας”, με το οποίο κέρδισε το βραβείο ειρήνης Αμπντί Ιπεκσί το 1997. Το 1995 εργοδοτήθηκε στον Πανεπιστήμιο Κύπρου ως λέκτορας. Αρχικά υπήρξαν αντιδράσεις απο εθνικιστές και ΜΜΕ, και αντιμετώπισε μια εκστρατεία για να εκδιωχθει απο το πανεπιστήμιο. Αντιστάθηκε και με την βοήθεια των συναδέλφων του και του πανεπιστημίου, παρέμεινε. Το κλίμα έγινε λιγότερο εχθρικό με την έλευση των χρόνων. Το 2013 έγινε Προεδρος της Σχολής των Ανθρωπιστικών Επιστημών.Το 2014 έγινε σύμβουλος του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την Τουρκία στο Geostrategic Advisory Council.Έχει γράψει περίπου 20 βιβλία. Γράφει στην τουρκοκυπριακή αριστερή εφημερίδα Yeni Düzen και στην δεξιά ελληνοκυπριακή Σημερινή Μιλά 5 γλώσσες, Ελληνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ, Alpha TV Κύπρου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ