Ένας «κωμικός» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ένας «κωμικός» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού για την εκλογή ευρωβουλευτών στη Γερμανία επέτρεψε στο γερμανικό σατιρικό κόμμα Die PARTEI (Ντι παρτάι, το κόμμα) να κερδίσει μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρόλο που ο ηγέτης του προετοιμάζει ήδη την παραίτησή του.

Ήταν αρκετές 184.525 ψήφοι, δηλαδή το 0,6% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων, για να μπορέσει ο 49χρονος χιουμορίστας Μάρτιν Ζόνεμπορν να κερδίσει μια έδρα ευρωβουλευτή, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Πρώην αρχισυντάκτης της σατιρικής εφημερίδας Titanic, ο Ζόνεμπορν, ο οποίος συμμετέχει στο «Χόιτε Σόου», μια δημοφιλή εκπομπή του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF που σατιρίζει κάθε εβδομάδα την επικαιρότητα, ίδρυσε το Die PARTEI πριν από δέκα χρόνια. Το ακρωνύμιο σημαίνει «Κόμμα για την εργασία, το κράτος δικαίου, την προστασία των ζώων και τη λαϊκή πρωτοβουλία», παρόλο που είναι σαφές ότι δεν υπερασπίζεται καμιά απ’ αυτές τις αξίες.

Το Die PARTEI βάσισε την εκστρατεία του για τις ευρωεκλογές σε τρία απλά συνθήματα: «Η Μέρκελ είναι χαζή», «Η Μέρκελ είναι χοντρή» και «Όχι στην Ευρώπη, Ναι στην Ευρώπη».

«Καθώς υπάρχουν αρκετοί τρελοί που στρατεύονται υπέρ της Ευρώπης, και άλλοι τόσοι παράφρονες που είναι εναντίον, αποφασίσαμε να καταλάβουμε το κενό του ‘Η Ευρώπη, στα παλιά μας τα παπούτσια’», διαβάζει ακόμη κανείς στον ιστότοπό του.

Ο Μάρτιν Ζόνεμπορν δεν σκοπεύει πάντως να παραμείνει στους διαδρόμους των Βρυξελλών ή του Στρασβούργου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σήμερα το πρωί μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).

Υποσχέθηκε να περάσει τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες της θητείας του «προετοιμάζοντας εντατικά την παραίτησή» του υπέρ ενός άλλου υποψηφίου του Die PARTEI.

«Θα προσπαθούμε να παραιτούμαστε κάθε μήνα, ώστε να διοχετεύσουμε 60 από τα μέλη μας (ένα το μήνα για τα πέντε χρόνια της θητείας) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και να αμείβονται έτσι γενναιόδωρα καθένα με τη σειρά του από τις Βρυξέλλες, διευκρίνισε.

«Θα βουτήξουμε από τις τσέπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν μια χυδαία χώρα της νότιας Ευρώπης», συνέχισε, σύμφωνα με το DPA.

Ο Ζόνεμπορν είναι πάντως πεπεισμένος ότι δεν θα βρεθεί απομονωμένος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Δεν πιστεύω πως θα είμαστε οι πιο τρελοί απ’ όλους».

 

Διαβάστε επίσης:

 

Ρέντσι: Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία

Σταινμάγερ: “Σοβαρό συμβάν” η νίκη της Λεπέν

Κάμερον: Καμία συμφωνία με τον Φάρατζ

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.