Ένας εξωπλανήτης με 3.000 βαθμoύς Κελσίου

Ελβετοί αστρονόμοι υπολόγισαν, με τη μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ, τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ενός εξωπλανήτη και βρήκαν ότι φθάνει τους 3.000 βαθμούς Κελσίου, αρκετή για να λιώσει ακόμη και σίδηρο. Παράλληλα, στο εσωτερικό της ατμόσφαιρας πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι με ταχύτητα άνω των 1.000 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ στη Γη δεν ξεπερνούν τα 400 χλμ/ώρα.

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Γενεύης και της Βέρνης, που έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά αστρονομίας και αστροφυσικής “Astronomy & Astrophysics” και “Astrophysical Research Letters”, χρησιμοποίησαν τα όργανα ενός τηλεσκοπίου (HARPS) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή προκειμένου να κάνουν τις μετρήσεις τους για τον εξωπλανήτη HD189733b, έναν σχετικά κοντινό αέριο γίγαντα σε απόσταση 63 ετών φωτός από τη Γη.

Η μέτρηση ακριβείας ανοίγει τον δρόμο για να μελετηθούν πλέον οι ατμόσφαιρες και άλλων εξωπλανητών. Η νέα τεχνική βασίζεται στη φασματογραφική ανάλυση του χημικού στοιχείου νατρίου στην ατμόσφαιρα. Όπου υπάρχει ατμόσφαιρα, το νάτριο εκπέμπει μια διακριτή χημική «υπογραφή», από τις διαχρονικές μεταβολές της οποίας είναι δυνατό, με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, πυκνότητα, πίεση, θερμοκρασία.

 

Διαβάστε επίσης:

Το πρώτο ρομπότ εστάλη στον αντιδραστήρα 1 της Φουκουσίμα – ΒΙΝΤΕΟ

Σημειωματάριο αξίας 1 εκατ. δολαρίων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.