Εμβόλια Pfizer και Moderna: Περισσότερες από 1.000 αναφορές για μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα στις ΗΠΑ

Περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας έχουν καταγραφεί σε νέους και αθλητικούς ανθρώπους μετά τον εμβoλιασμό κατά της Covid-19 με εμβόλια mRNA, όπως έχει γίνει γνωστό από το τέλος Απριλίου, κάτι που πρώτες το ανέφεραν οι ισραηλινές υγειονομικές Αρχές. Τώρα έρχονται τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC να επιβεβαιώσουν ότι από τον Απρίλιο έχουν υπάρξει περισσότερες από χίλιες αναφορές μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια mRNA στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές Αρχές θεωρούν πως πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου των BioNTech / Pfizer και Moderna, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Οι περιπτώσεις είναι πολύ σπάνιες, καθώς εμφανίζονται περίπου 13 σε ένα εκατομμύριο. Οι περισσότεροι που παρουσίασαν αυτές τις παρενέργειες ήταν έφηβοι και νεαροί. Τα περιστατικά εμφανίστηκαν συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες από τον δεύτερο εμβολιασμό. Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές «οι περισσότεροι από τους ασθενείς που πήραν κάποια αγωγή ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία και έπειτα από ανάπαυση στο κρεβάτι ανάρρωσαν γρήγορα».

Να σημειωθεί ότι στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, ήταν σε εξέλιξη έρευνα για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με mRNA. Τα περιστατικά είχαν πάει καλά, ήταν ήπια, αυτοπεριοριζόμενα και μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχε χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό με αποτέλεσμα να είναι στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπυνσης του ΕΟΦ. Βάσει του ίδιου ρεπορτάζ, τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν σε μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 60 ετών και γι’ αυτόν τον λόγο οι γιατροί προσπαθούσαν να δουν αν ευθύνονται τα υποκείμενα νοσήματα ή τα εμβόλια.

Η φλεγμονή συνήθως ακολουθεί τη μόλυνση

H μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή, ακόμη και απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος εάν, για παράδειγμα, δρομείς δεν αντιληφθούν μια λοίμωξη ή δεν την πάρουν στα σοβαρά και συνεχίζουν να ασκούνται, παρ’ όλο, που θα χρειαζόταν μια περίοδο ανάπαυσης, όπως για παράδειγμα αν είχαν πυρετό.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες ενεργοποίησης είναι ιοί, και κυρίως εκείνοι που σχετίζονται με το κρυολόγημα, αλλά και ιοί έρπητα ή γρίπης. Συνήθως η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του ανοσοποιητικού στον ιό.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν τέτοιες φλεγμονές, καθώς και η λήψη φαρμάκων, τα βαρέα μέταλλα και ραδιενεργές ουσίες ή τραυματισμοί. Οι μυκητιακές λοιμώξεις αποτελούν επίσης κίνδυνο, ειδικά για εκείνους που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Προσοχή στα συμπτώματα

Όποιος έχει πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή έχει την αίσθηση ότι έχει ανεβασμένους καρδιακούς παλμούς θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα έναν γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, ειδικά κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό.

Είναι, πάντως, πολύ πιο πιθανό να εμφανίσει κάποιος τις παραπάνω ασθένειες, εάν νοσήσει από κορονοϊό, παρά εάν εμβολιαστεί. Επιπλέον, οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από τις ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν πολύ καλά. Για τον λόγο αυτό οι αρμόδιες αμερικανικές Αρχές συστήνουν τον περαιτέρω εμβολιασμό για όλους, ηλικίας 12 ετών και άνω. Ακόμη είναι σημαντικό να ληφθεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου για να υπάρχει πλήρης προστασία.

Η Γερμανική Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει ακόμη εκδώσει μια γενική σύσταση για παιδιά και εφήβους, ακόμη και αν το εμβόλιο BioNTech / Pfizer έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή έγκρισης (EMA) για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Οι γονείς πρέπει, επομένως, αφού συμβουλευθούν τον γιατρό τους, να αποφασίσουν, εάν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Και πριν λάβουν την απόφαση, θα πρέπει να διευκρινίσουν σε ποιο βαθμό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, εφόσον υπάρχει ιστορικό ορισμένων παθήσεων, σημειώνει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.