Εμπρηστικός ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβίασε την υφαλοκρηπίδα μας – Στον χορό των προκλήσεων τουρκικά ΜΜΕ

Δεν περνά μέρα χωρίς κάποια προκλητική ή εμπρηστική δήλωση από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε φόρουμ που διοργανώθηκε στην Ιταλία για τον «Διάλογο στη Μεσόγειο», ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε προκλητικά και ψευδώς την Ελλάδα πως πυροδότησε εντάσεις στην περιοχή «παραβιάζοντας» την υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα. Τα πυρά του στράφηκαν και κατά της Κύπρου, κατηγορώντας την πως αγνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed αφήνοντας εκτός την Τουρκία που διαθέτει -όπως υποστήριξε- τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς κάναμε συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο. Μιλήσαμε για ισότιμη μοιρασιά αλλά οι Ελληνοκύπριοι ακόμη το απορρίπτουν αυτό. Το ερευνητικό μας πλοίο Ορούτς Ρέις, δύο φορές σταμάτησε τις δραστηριότητες του για να δώσει ευκαιρία στην διπλωματία. Όταν χάρη στην Γερμανία η Τουρκία θα άρχιζε συνομιλίες με την Ελλάδα, πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα υπέγραψε δήθεν καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Η Τουρκία πάντοτε ανοίγει το δρόμο για τη διπλωματία και δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες. Για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου, ανακοινώνοντας πως πρόθεση της Τουρκίας είναι να διοργανώσει μία συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή χωρών της ανατολικής Μεσογείου, που θα συζητηθούν και τα ενεργειακά θέματα.

Δημοσίευμα-πρόκληση στην Gundem

Την ίδια στιγμή στον χορό των προκλήσεων έχουν μπει και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της γείτονος με το πλέον χαρακτηριστικό δημοσίευμα την Παρασκευή να φιλοξενείται στην εφημερίδα Gundem.

Στο ρεπορτάζ της, λοιπόν, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα σαμποτάρει με τις κινήσεις της την προσπάθεια του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θ’ αποκλιμακώνει τη στρατιωτική ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα δεν παραβρίσκεται στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας που στη συνέχεια αναφέρεται στο ιστορικό των συναντήσεων τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, κατηγορώντας τη χώρα μας για «ναυάγιο» των συνομιλιών.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 3/9/2020 για τον καθορισμό μέτρων για την αποφυγή στρατιωτικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό την προεδρία του αναπληρωτή Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακολούθησαν έξι ακόμη συναντήσεις, που είχαν αποτέλεσμα να καταλήξουν οι δύο χώρες, σε κοινό «Κείμενο Τεχνικών Κανονισμών» το οποίο καθορίζει το γενικό πλαίσιο.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το κοινό κείμενο έγινε αποδεκτό στη 1.10.2020 και ακολούθησε μία ακόμη συνάντηση -στις 9/10.2020- για τον προσδιορισμό των τεχνικών λεπτομερειών, που όμως δεν ολοκληρώθηκε, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για αυτό.

Υπήρξαν επίσης ακόμη τρεις προσπάθειες, στις 16.10.2020, 23.10.2020 και 30.10.2020, που πάλι δεν είχαν κάποιο θετικό αποτέλεσμα, με την Τουρκία να κατηγορεί τη χώρα μας. Η Gundem αναφέρει τέλος, πως η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τις 30.11.2020 ακυρώθηκε λόγω της απουσίας της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ