Εμανουέλ Μακρόν: Νέος πονοκέφαλος το σκάνδαλο με τους βιασμούς από υπουργό

Πονοκέφαλο προκαλεί στον Εμανουέλ Μακρόν το νέο κύμα καταγγελιών εναντίον του υπουργού Νταμιέν Αμπάντ που προκάλεσε η επανεκλογή του ως βουλευτή της περιφέρειας Ain, καθώς στις πρώτες εναντίον του δύο κατηγορίες για βιασμό, τώρα προστέθηκαν ακόμα μία καταγγελία βιασμού, και μία διακήρυξη, από 188 γυναίκες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακτιβίστριες,  οι οποίες ζητούν την παραίτησή του. 

Την επομένη του διορισμού του στην κυβέρνηση Borne, η γαλλική ιστοσελίδα Mediapart αποκάλυψε ότι δύο γυναίκες, κατηγορούν τον Νταμιέν Αμπάντ ότι τις βίασε. Οι βιασμοί καταγγέλθηκε ότι έγιναν το 2010 και το 2011. Η δεύτερη γυναίκα υπέβαλε και μήνυση η οποία απορρίφθηκε για ανεπαρκή στοιχεία από την πλευρά της ενάγουσας, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του Παρισιού. Το 2017 έφτασε στα δικαστήρια ακόμα μία καταγγελία η οποία επίσης απορρίφθηκε μετά από προκαταρκτική έρευνα γιατί δεν κατέστη δυνατό να στοιχειοθετηθεί σοβαρά το αδίκημα.

Στις 13 Μαΐου εστάλη μία επιστολή-καταγγελία στο “Παρατηρητήριο Σεξιστικής και Σεξουαλικής Βίας στην Πολιτική”. Την έστειλε η πρώτη γυναίκα που κατήγγειλε βιασμό, η οποία όμως αποφάσισε να κρατήσει την ανωνυμία της και να μην υποβάλλει μήνυση. Το Παρατηρητήριο στις 16 Μαΐου έστειλε σχετική αναφορά στην ηγεσία των κομμάτων από τα οποία έχει περάσει ο Αμπάντ, τους Ρεπουμπλικανούς και την Αναγέννηση. Τα δύο κόμματα απευθύνθηκαν στη δικαιοσύνη και η στις 25 Μαΐου, η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι δεν ανοίγει προκαταρκτική έρευνα, “για έλλειψη επαρκών πληροφοριών που να επιτρέπουν την ταυτοποίηση του θύματος με τα γεγονότα που καταγγέλλονται” και, ως εκ τούτου, λόγω αδυναμίας να διεξαχθεί μία αναλυτική ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο.

Αρνείται τα πάντα ο Αμπάντ

Στις 14 Ιουνίου 2022, το Mediapart αποκάλυψε ότι ακόμα μία γυναίκα έχει καταγγείλει τον Αμπάντ για βιασμό. Πρόκειται για εκλεγμένη κεντρώα αξιωματούχο που περιγράφει μια απόπειρα βιασμού, και ποταπή συμπεριφορά του Αμπάντ στις γυναίκες του επαγγελματικού του περιβάλλοντος, κυρίως σε εκείνες που έχουν  χαμηλόβαθμες θέσεις.

Ο Αμπάντ απάντησε στις κατηγορίες με επιστολή του στην Mediapart. Ο Υπουργός απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και «επιβεβαιώνει με κάθε κατηγορηματικό τρόπο ότι οι σεξουαλικές σχέσεις που μπορεί να είχε, πάντα βασίζονταν στην αρχή της αμοιβαίας συναίνεσης». Όπως ο ίδιος υποστηρίζει η αναπηρία του καθιστά αδύνατη ορισμένες από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Από την πλευρά τους, οι φερόμενες ως θύματα βιασμού υποστηρίζουν ότι ο Αμπάντ χρησιμοποιεί την αναπηρία του για να τις κάνει να αισθάνονται ένοχες.

Ο Αμπάντ στη Ηλύσια

Ο Νταμιέν Αμπάντ  διαψεύδει τα πάντα και υποστηρίζει αντιθέτως ότι έχει πολύ προσεκτικά επιλεγεί ο χρόνος που έρχονται στη δημοσιότητα οι εναντίον του καταγγελίες. Κατηγορεί το Mediaprt για μεροληψία στην έρευνά του και για πολιτικά κίνητρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέλουν να τον πλήξουν πολιτικά για να κάνουν ζημιά στο κόμμα του.

Η πορεία του

Διαδοχικά μέλος του UDF, του Νέου Κέντρου, στη συνέχεια του UMP, που έγινε LR (Οι Ρεπουμπλικάνοι), ο Αμπάντ ήταν δημοτικός σύμβουλος του Vauvert από το 2008 έως το 2010 και ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2012. Διετέλεσε ακόμα περιφερειακός σύμβουλος στο Rhône-Alpes από το 2010 έως το 2015 και Πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου του Ain από το 2015 έως το 2017. Το 2022 εγκατέλειψε του Ρεπουμπλικάνους και προσέγγισε την προεδρική την προεδρική πλειοψηφία του Εμανουέλ Μακρόν. Μετά την επανεκλογή του Μακρόν, ο Αμπάντ διορίστηκε Υπουργός Αλληλεγγύης, Αυτονομίας και Ατόμων με Αναπηρίες στην κυβέρνηση της Ελίζαμπεθ Μπορν. Επανεξελέγη βουλευτής του Ain, τώρα στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, παρά τις εναντίον του κατηγορίες.
Ο Αμπάντ πάσχει από αρθρογρύπωση. Η αναπηρία του είναι ορατή.

Η νέα καταγγελία

“Μπορεί, όπως απαιτούν τα καθήκοντά του, να υπηρετήσει το συλλογικό συμφέρον;” Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα που θέτουν στον πρόεδρο Μακρόν 188 γυναίκες σε διακήρυξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde. Η διακήρυξη ξεκίνησε από το “Παρατηρητήριο της Σεξιστικής και Σεξουαλικής βίας στην Πολιτική” και από την φεμινιστική ένωση #NousToutes (Εμείς Όλες). «Όταν τρεις γυναίκες τον κατηγορούν για βιασμό ή απόπειρα βιασμού και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων αξιωματούχων, έχουν καταθέσει για εντελώς ανάρμοστη συμπεριφορά από μέρους του, μπορεί;», τονίζεται στο δημοσίευμα το οποίο υπογράφουν και τρεις γυναίκες βουλευτές – η Λορένς Ροσινιόλ των Σοσιαλιστών, η Αλίς Κοφέν των Οικολόγων και η Κλεμεντίν Οτέν της Αριστεράς. Την ημέρα δημοσίευσης του αφιερώματος, εκατό γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην Place du Chatelet στο Παρίσι για να ζητήσουν τις παραιτήσεις Αμπάντ, αλλά και του υπουργού εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν.

 

Από την πλευρά του, ο Αμπάντ, σε συνέντευξή του στο mediapart.fr, απέρριψε τις κατηγορίες. Με τη σειρά του κατηγόρησε την Le Monde για εναντίον του προκατάληψη.

Οι γυναίκες επιμένουν

«Για να περιοριστεί η σεξουαλική βία θα πρέπει οι άντρες που τη διαπράττουν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα των πράξεων τους. Αν ένας υπουργός μπορεί να λειτουργεί κατ’ αυτό τον τρόπο ατιμώρητα, στέλνεται “λευκή επιταγή” και σε όλους τους άλλους», γράφει η Monde. «Εάν ένας εργαζόμενος σε μία εταιρεία κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση και προστατευθεί από τον εργοδότη του, διατηρώντας τη θέση εργασίας του, αν δεν γίνει εσωτερική έρευνα, και δεν ληφθούν προληπτικά μέρα ή αν δεν απομακρυνθεί από τη θέση του όσο διεξάγεται η έρευνα, τότε η εταιρία θα θεωρηθεί υπεύθυνη. Γιατί οι υπουργοί να είναι υπεράνω των νόμων που ισχύουν για το σύνολο της κοινωνίας;», συνεχίζει η εφημερίδα.
Οι υπογράφουσες τη διακήρυξη την «άμεση παραίτηση» του Αμπάντ καθώς και όλων των εκλεγμένων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε υποθέσεις σεξουαλικής βίας.
Ακόμα ένα πονοκέφαλος για τον μακρόν που πρέπει να κάνει ανασχηματισμό και να κρατήσει ζωντανή τη νέα του κυβέρνηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ