ΕΜΑ: Παραπληροφόρηση για το εμβόλιο της AstraZeneca από άρθρο ιταλικής εφημερίδας

Με ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ σημειώνει ότι δημοσιεύματα που αφορούσαν στο εμβόλιο της AstraZeneca μέσα στο Σαββατοκύριακο οφείλονται σε παραπληροφόρηση και παράφραση των δηλώσεων ειδικού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Υπήρξαν πολλά άρθρα το σαββατοκύριακο που περιείχαν παραπληροφόρηση σχετικά με τις επιστημονικές εκτιμήσεις του EMA σχετικά με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca. Η θέση του EMA σχετικά με αυτό το εμβόλιο είναι σαφής: η ισορροπία οφέλους-κινδύνου είναι θετική και το εμβόλιο παραμένει εγκεκριμένο σε όλους τους πληθυσμούς».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «η πηγή της παραπληροφόρησης ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σε μια ιταλική εφημερίδα, το οποίο παράφρασε έναν από τους ειδικούς μας. Το άρθρο έχει αναθεωρηθεί από τότε και ζητήσαμε επίσης επίσημη διόρθωση. Προς το συμφέρον της ορθής και βασισμένης σε στοιχεία αναφοράς, σας ζητάμε να ενημερώσετε άρθρα που περιέχουν ψευδείς πληροφορίες, ώστε να αντικατοπτρίζουν την αμετάβλητη θέση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca» επισημαίνεται. Επίσης, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι εάν αλλάξουν οι συστάσεις, θα το κοινοποιήσει με διαφανή, ενεργό τρόπο στα μέσα ενημέρωσης και στο κοινό και οι δημοσιογράφοι ενθαρρύνονται να ελέγχουν τον ιστότοπο του οργανισμού για τυχόν νέες πληροφορίες.

La Stampa: Η δήλωση-βόμβα αξιωματούχου του ΕΜΑ

Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ φέρεται να υποστήριξε στη La Stampa ότι «οι χώρες θα πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca κατά του κορoνοϊού και σε άτομα άνω των 60 ετών». O επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι είπε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ότι: «Στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες». Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των περιστατικών COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με τη νόσο, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Moderna και της Pfizer.

Ερωτηθείς για το εάν οι υγειονομικές Αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ