Έλον Μασκ: Καλεί τους Αμερικανούς μέσω Twitter να ψηφίσουν Ρεπουμπλικανούς

Παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές έκανε σήμερα ο Έλον Μασκ, καλώντας τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν αύριο Ρεπουμπλικανούς, κατά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, έκανε την παρέμβασή του μέσα από το νέο του απόκτημα, το Twitter, για το οποίο έχει δηλώσει ότι θα είναι ανεξάρτητο και δημοκρατικό. Ωστόσο, ο Μασκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μασκ ανέφερε: «”Προς ψηφοφόρους που σκέφτονται ελεύθερα”: Η ισορροπία στην άσκηση εξουσίας περιορίζει τις υπερβολές και από τα δύο κόμματα, επομένως συνιστώ να ψηφίσουμε για ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, δεδομένου ότι στην προεδρία των ΗΠΑ βρίσκεται ένας Δημοκρατικός».

Η αντιπαλότητα του Έλον Μασκ με τον αρχηγό του Λευκού Οίκου είναι γνωστή: Την Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως ο Έλον Μασκ αγόρασε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης η οποία διασπείρει ψεύδη σε όλο τον κόσμο. «Και τώρα αυτό για το οποίο όλοι ανησυχουμε: ο Έλον Μασκ βγαίνει και αγοράζει εξοπλισμό που στέλνει και διασπείρει ψέματα σε όλο τον κόσμο… Δεν υπάρχουν πια στην Αμερική συντάκτες που να ελέγχουν αυτά που γράφονται. Δεν υπάρχουν. Πώς να περιμένουμε από τα παιδιά να μπορέσουν να καταλάβουν τι είναι αυτό που διακυβεύεται;», διερωτήθηκε ο Μπάιντεν για την αλλαγή ιδιοκτησίας στο Twitter και τις πρώτες κινήσεις του νέου ιδιοκτήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος έχει ενημερώσει επισήμως πως γνώμη του προέδρου των ΗΠΑ είναι πως πρέπει να περιοριστούν η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως και ως ΜΜΕ. Ο Μασκ έχει υποσχεθεί να αποκαταστήσει την ελευθερία του λόγου και ταυτόχρονα να εμποδίσει το Twitter να μετατραπεί σε «τοπίο κόλασης». Ωστόσο μείζονες διαφημιστικές εταιρείες εξέφραζαν επί μήνες ανησυχίες σχετικά με την εξαγορά του. Και σε αυτά όλα πρέπει να προστεθεί και η δήλωση του προέδρου Μπάιντεν ότι «Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη».

Οι ενδιάμεσες εκλογές

Στις αυριανές εκλογές κρίνεται το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας, οι θώκοι κυβερνητών και τοπικών αιρετών.
Μεταξύ των 597 υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που διεκδικούν πολιτειακό ή ομοσπονδιακό αξίωμα, 308 έχουν εγείρει αβάσιμες αμφιβολίες σχετικά με την εγκυρότητα ή την ακεραιότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020 και σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CBS News, όλες οι αμερικανικές Πολιτείες εκτός από δύο —το Ρόουντ Άιλαντ και η Βόρεια Ντακότα— έχουν έναν υποψήφιο που είναι election denier, δηλαδή κάποιον που αρνείται ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 ήταν έγκυρα.
Μέχρι πριν από λίγο περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ήδη ψηφίσει πρόωρα στις ενδιάμεσες εκλογές, ξεπερνώντας το αντίστοιχο επίπεδο των βουλευτικών εκλογών του 2018, σύμφωνα με το US Elections Project. Εδώ και μερικά χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτειών προσφέρουν τη δυνατότητα της πρόωρης ψήφου ή της επιστολικής ψήφου, πρακτική που γενικεύτηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020, οι οποίες έγιναν μεσούσης της πανδημίας.

Φέτος, περισσότερα από 18 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πρόωρα, μεταβαίνοντας αυτοπροσώπως στα εκλογικά κέντρα. 22 εκατομμύρια έστειλαν την επιστολική τους ψήφο, δηλαδή ένα σύνολο άνω των 40 εκατομμυρίων ψήφων. Την αντίστοιχη περίοδο του 2018, 39,1 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει στις “ενδιάμεσες εκλογές”.  Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο υπέβαλαν προσφυγές εστιάζοντας σε πολύ τεχνικά σημεία σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν ορισμένες πρόωρες ψηφοφορίες σε Πολιτείες κλειδιά όπου τα αποτελέσματα μπορεί να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εντόπισε πρώτες ενδείξεις νοθείας στην επιστολική ψηφοφορία στην Πενσυλβάνια, πολιτεία-κλειδί των ενδιάμεσων εκλογών. Η κατηγορία απορρίφθηκε αμέσως από τους εκλογικούς αξιωματούχους της Πολιτείας αυτής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ