Έλληνες της Βρετανίας μιλούν για το δημοψήφισμα

Brexit ή Βremain; Λίγες ώρες απέμειναν για τους Βρετανούς προκειμένου να επιλέξουν την αποχώρηση ή την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον απόηχο της δολοφονίας της Τζο Κοξ και των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι ψηφοφόροι σε Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία καλούνται αποφασίσουν για την επόμενη μέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έλληνες της Βρετανίας μιλούν στο Real.gr για το αυριανό (23/06) δημοψήφισμα, κάνουν τις εκτιμήσεις τους για το αποτέλεσμα της κάλπης και το τι θα επιφυλάσσει το μέλλον.

«Θα μπορούσα να σκεφτώ την πιθανότητα επιστροφής στην πατρίδα»

Η Γλυκερία Σκαμάγκη, 29 χρόνων, λέκτορας φυσιοθεραπείας στο Κόβεντρι, υποστηρίζει πως οι Άγγλοι δεν γνωρίζουν τις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή τους ένα Brexit, αλλά και τι θα συμβεί στην περίπτωση του Bremain.

«Οι περισσότεροι από όσους τάσσονται υπέρ της εξόδου είναι είτε άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που νιώθουν ότι η χώρα έχει χάσει τις ρίζες και τον πολιτισμό της, είτε είχαν ψηφίσει το 1974 στο δημοψήφισμα για ένταξη στην Κοινή Αγορά και τώρα είναι απογοητευμένοι από την γραφειοκρατία της Ευρώπης.

Επίσης, αρκετοί ανήκουν στις χαμηλότερες τάξεις και νιώθουν πως οι μετανάστες τους “παίρνουν” επιδόματα και θέσεις εργασίας», αναφέρει.

Θεωρεί, δε, ότι ένα «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ωφελήσει τη Γηραιά Αλβιώνα:

«Η εκπαίδευση θα πληγεί, μιας και θα σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις για έρευνα, τα δίδακτρα θα αυξηθούν πολύ για τους πολίτες της ΕΕ και το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) θα ιδιωτικοποιηθεί και ας λένε το αντίθετο».

Πώς θα επηρεάσει, όμως, την ίδια μία αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση;

«Εμείς που δουλεύουμε πάνω από 5 χρόνια εδώ, δεν θα επηρεαστούμε άμεσα, ακόμα και αν ζητηθεί βίζα ή περισσότερα έγγραφα για παραμονή στo Hνωμένο Βασίλειο», λέει, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσα να σκεφτώ την πιθανότητα της μετακίνησης σε άλλη χώρα ἠ της επιστροφής μου στην πατρίδα».

«Να μη ζήσουμε συνθήκες που μας ανάγκασαν να φύγουμε από την Ελλ��δα»

Ο Φίλιππος Προέδρου, διεθνολόγος – αναλυτής με ειδίκευση στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Μαρία Πουρνάρα, υποψήφια διδάκτωρ στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κάρντιφ ζουν μόνιμα στην Ουαλία.

«Σε περίπτωση Bremain», αναφέρει ο κ. Προέδρου στο Real.gr, «δεν ανακόπτεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δεν δημιουργείται προηγούμενο εξόδου χώρας από το ευρωπαϊκό θεσμικό οικοδόμημα. Επίσης, κλείνει για κάποια τουλάχιστον χρόνια το πολιτικό κεφάλαιο έντονης αμφισβήτησης της θέσης της χώρας στην ΕΕ».

Όπως επισημαίνει, μία επιλογή Brexit «θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για την κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Ως εκ τούτου, το Λονδίνο θα πρέπει να αναμένει μια σκληρή στάση των Βρυξελλών οι οποίες έχουν κάθε λόγο να δείξουν ότι μια κίνηση αποχώρησης ενέχει πολύ μεγάλο τίμημα» και προσθέτει:

«Ερωτηματικό παραμένει το εργασιακό status των Ευρωπαίων στη Βρετανία και των Βρετανών στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σε περίπτωση απόσυρσης από την κοινή αγορά, οι επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία, στις τιμές των προϊόντων και τον πληθωρισμό ενδέχεται να είναι δραματικές».

Η κ. Πουρνάρα δηλώνει ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής «ως εργαζόμενη πολίτης της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σημειώνει ότι ανάλογη στάση έχει και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που γνωρίζει στον ακαδημαϊκό χώρο «και θεμελιώνουν τις απόψεις τους σε επιχειρήματα και όχι εικοτολογίες», κάτι που όπως λέει, «συμβαίνει ευρέως στη δημόσια σφαίρα της Βρετανίας αν παρατηρήσει κανείς τους υποστηρικτές των δύο στρατοπέδων».

Πάντως, δεν κάνει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα, αλλά εκφράζει μόνο την ευχή «να μην έρθουμε αντιμέτωποι εδώ με συνθήκες, οι οποίες μας ανάγκασαν να φύγουμε από την Ελλάδα μόλις λίγα χρόνια πριν».

«Δεν θα είχα πρόβλημα, αρκεί να μην αλλάξει ο τρόπος ζωής»

Η Ειρήνη Χασομέρη από το 2013 βρίσκεται στο Εδιμβούργο, όπου σπουδάζει και εργάζεται στον κλάδο της εκπαίδευσης.

Σε μία χώρα όπως η Σκωτία μάλιστα, που ήδη ακούγονται φωνές να τεθεί ξανά θέμα ανεξαρτησίας σε ενδεχόμενο Brexit, η ίδια ομολογεί ότι «υπάρχει ανησυχία για εμάς που έχουμε χτίσει τη ζωή μας εδώ» και συμπληρώνει:

«Στους εκπαιδευτικούς κύκλους ακούω καθημερινά από ανθρώπους που δουλεύουν σε δημόσια, κυρίως, σχολεία ότι επικρατεί μια τρομοκρατία από μέρους των ντόπιων, οι οποίοι μιλούν για τεστ αγγλικών και αξιολογήσεις σε αλλοδαπούς δασκάλους, πάρα το γεγονός ότι όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο πριν από τη διαδικασία εύρεσης εργασίας».

Υποστηρίζει, μέσω του Real.gr, ότι πίσω από όσους πουν «ναι» στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «η θέληση να δημιούργησουν μια ανεξάρτητη Βρετανία που θα είναι ισχυρό κέντρο εξουσίας».

«Οι περισσότεροι σκεπτόμαστε ότι θέλουμε το νησί να παραμείνει στην ΕΕ», τονίζει, διευκρινίζοντας πως σε κάθε περίπτωση «δεν θα είχα πρόβλημα αρκεί να ήξερα ότι ο τρόπος ζωής μου δεν θα αλλάξει».

 

Πηγή real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Είναι κρίσιμο για το Δουβλίνο η Βρετανία να παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ

Δημοψήφισμα ανάλογο με αυτό της Βρετανίας προτείνει για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ η Λεπέν

Θρίλερ στη Βρετανία – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ