Ελεύθεροι οι Γάλλοι όμηροι

Ελεύθεροι οι Γάλλοι όμηροι

Μεταξύ 20 και 25 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για την απελευθέρωση των τεσσάρων γάλλων ομήρων που απήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2010 στον βόρειο Νίγηρα από ένοπλους ισλαμιστές, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στους διαπραγματευτές, την ώρα που η γαλλική προεδρία υπογραμμίζει ότι η χώρα δεν δίνει λύτρα.

«Δόθηκαν 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ για την απελευθέρωση των γάλλων ομήρων», δήλωσε η πηγή αυτή. Η ίδια πρόσθεσε ότι με το ποσό αυτό πληρώθηκαν οι απαγωγείς και οι μεσολαβητές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η πηγή δεν διευκρίνισε από πού προέρχονται τα χρήματα, ενώ η Γαλλία έχει επισήμως διαψεύσει ότι έδωσε λύτρα. «Η Γαλλία δεν δίνει λύτρα», δήλωσε σήμερα μια πηγή από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες για την καταβολή 20 με 25 εκατομμυρίων ευρώ για την απελευθέρωση των ομήρων.

Οι τέσσερις γάλλοι όμηροι έφθασαν σήμερα το μεσημέρι αεροπορικώς στο Παρίσι.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2010 επτά άνθρωποι —πέντε Γάλλοι, ένας Τογκολέζος και ένας Μαλγάσιος— απήχθησαν στο Αρλίτ, μια περιοχή εξόρυξης ουρανίου στον βόρειο Νίγηρα. Περίπου έξι μήνες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου 2011, οι απαγωγείς άφησαν ελεύθερο τον Τογκολέζο, τον Μαλγάσιο και την Γαλλίδα Φρανσουάζ Λαρίμπ, σύζυγο του Ντανιέλ. Στις 21 Μαρτίου του ίδιου χρόνου η ισλαμικήοργάνωση AQMI  ζήτησε «τουλάχιστον 90 εκατομμύρια ευρώ» για να απελευθερώσει τους υπόλοιπους τέσσερις ομήρους, αίτημα που απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το Παρίσι.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ