Εκτός UNESCO ΗΠΑ και Ισραήλ

Εκτός Unesco ΗΠΑ και Ισραήλ

 

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ απώλεσαν αυτοδικαίως σήμερα το δικαίωμα ψήφου τους στην Unesco, δύο χρόνια μετά την απόφαση τους να μη καταβάλλουν την οικονομική τους συνδρομή στον οργανισμό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ένταξη της Παλαιστίνης σε αυτόν.

«Ούτε η μία ούτε η άλλη χώρα παρουσίασαν τα απαραίτητα έγγραφα σήμερα το πρωί για να αποφύγουν να χάσουν το δικαίωμα ψήφου», αποκάλυψε υψηλόβαθμη πηγή του ΟΗΕ.

Οι δύο χώρες έπαψαν να καταβάλλουν τη συνδρομή τους μετά την ένταξη στις 31 Οκτωβρίου 2011 της Παλαιστίνης στην Unesco. Η απόφαση των ΗΠΑ απεδόθη σε αμερικανικούς νόμους που απαγορεύουν τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, που υπαινίσσεται ότι αναγνωρίζει το αίτημα των Παλαιστινίων για δικό τους κράτος.

Το Ισραήλ επίσης έκοψε τη χρηματοδότηση αντιδρώντας στις μονομερείς, όπως τις αποκάλεσε, προσπάθειες των Παλαιστινίων να αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος από τη διεθνή κοινότητα.

Η απόφαση των ΗΠΑ ήταν τεράστιο πλήγμα για τα οικονομικά της Unesco, η οποία αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει μια μείωση 22% στον προϋπολογισμό της.

 

 

Πηγή : ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ