Έκτακτη σύσκεψη του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Υεμένη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται κατεπειγόντως για να συνεδριάσει σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της πόλης Χοντάιντα στην Υεμένη, όπου βρίσκεται το κυριότερο λιμάνι της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η έναρξη της εφόδου των δυνάμεων που στηρίζουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και της συμμαχίας υπό το Ριάντ για την κατάληψη της πόλης και του λιμανιού επιτείνει τους φόβους περί ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ο ΟΗΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει εναντίον της διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων για την κατάληψη του λιμανιού στρατηγικής σημασίας, το οποίο ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούθι, καθώς ενδέχεται να διακόψει τον εφοδιασμό με τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εκατομμυρίων ανθρώπων στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, όπου ήδη μεγάλο μέρος του πληθυσμού απειλείται από λιμό.

Μέσω του λιμανιού στη Χοντάιντα παραδίδεται σχεδόν το 80% των εμπορευμάτων που εισάγει η Υεμένη, ενώ από αυτό το λιμάνι ακριβώς εισέρχεται στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια. Η έναρξη της επιχείρησης κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες των οργανώσεων αρωγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ