Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τον Ρώσο πράκτορα

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρόκειται να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για να συζητηθεί η υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου πράκτορα και της κόρης του, καθώς έγινε γνωστό ότι ίχνη της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του εντοπίστηκαν σε ένα εστιατόριο και μια παμπ όπου είχαν πάει.

Ο πρώην διπλός πράκτορας και η 33χρονη κόρη του Γιούλια νοσηλεύονται από τις 4 Μαρτίου σε κρίσιμη κατάσταση, αφού βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στην πόλη Σάλσμπερι έξω από ένα εμπορικό κέντρο.

Όσοι πολίτες επισκέφθηκαν το υποκατάστημα της αλυσίδας εστιατορίων Zizi στην πόλη αυτή και την παμπ Mill την ημέρα της απόπειρας δολοφονίας ή την επομένη, εκλήθησαν από τις υγειονομικές αρχές να πλύνουν τα ρούχα τους, αφού ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σκριπάλ εντοπίστηκαν και στα δύο μέρη.

“Ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε περιορισμένη μόλυνση στην παμπ Mill και το εστιατόριο Zizi στο Σάλσμπερι”, δήλωσε η Τζένο Χάρις αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με το BBC, ίχνη της τοξικής ουσίας εντοπίστηκαν πάνω και γύρω από το τραπέζι όπου γευμάτισε ο Σκριπάλ και η κόρη του στις 4 Μαρτίου.

“Ενδέχεται να υπάρχει ένας πολύ μικρός κίνδυνος για την υγεία που να συνδέεται με την επανειλημμένη επαφή με αντικείμενα που ίσως έχουν μολυνθεί”, εξήγησε η αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος για το κοινό είναι “μικρός”.

Όσα αντικείμενα επιδέχονται μόνο στεγνό καθάρισμα θα πρέπει να τοποθετηθούν “σε κλειστές πλαστικές σακούλες” και “να κρατηθούν σε ασφαλές σημείο” μέχρι νεοτέρας.

Σύμφωνα με τους Times, η Μέι είναι πιθανό μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας να ανακοινώσει την εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση αυτή.

Πηγή πληροφοριών: BBC, Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ