ΕΚΤ: Επιθετική αύξηση των επιτοκίων – Τα επόμενα βήματα

Με μια ιστορική απόφαση, η  EKT προχώρησε στην πρώτη αύξηση του επιτοκίου της ύστερα από σχεδόν 11 χρόνια, προκειμένου να καταπολεμήσει το φαινόμενο του πληθωρισμού. 

H Τράπεζα  αύξησε  “επιθετικά” τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ αύξησε και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0,50% και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Ενδεχομένως αυτό να γίνει και μετά την επόμενη συνεδρίασή της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η ΕΚΤ  προχώρησε στην αναθεώρηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται πλέον στο 0,5%, από 0% που ήταν.  Με την ίδια απόφαση, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης αυξήθηκε στο 0,75% (από 0,25%).  Τερματίστηκε έτσι μια μακροχρόνια εποχή αρνητικών επιτοκίων.

Οι παραπάνω αλλαγές συνιστούν μικρή παρέκκλιση από τη βασική στρατηγική («guidance»), που προέβλεπε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, ενώ δεν αποκλείεται και νέα παρέμβαση, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Το διοικητικό συμβούλιο έκρινε ότι είναι ενδεδειγμένο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία εξομάλυνσης των επιτοκίων πολιτικής του, σε σχέση με τις ενδείξεις που είχε δώσει κατά την προηγούμενη συνεδρίασή του», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Επιτόκια: Ποιες ήταν οι προβλέψεις των οικονομολόγων

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters είχαν εκτιμήσει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξάνονταν κατά 25 μονάδες  βάσης, ωστόσο οι περισσότεροι είχαν την άποψη  ότι η Τράπεζα θα έπρεπε να τα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης.

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι αυτές στηρίχθηκαν τόσο στα νέα δεδομένα για τον πληθωρισμό, τα οποία δείχνουν ότι θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλός για ακόμη αρκετό καιρό, και επιβαρύνεται περαιτέρω από την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά και στις ενδείξεις για υποχώρηση της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά.

 

Παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να επωφελείται από το άνοιγμα της οικονομίας, την ισχυρή αγορά εργασίας και τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

 

Ειδικότερα, οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν ξανά, και επομένως ο τουρισμός αναμένεται να βοηθήσει την οικονομία το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας.

Η Λαγκάρντ

Iστορική χαρακτήρισε την σημερινή αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς σηματοδοτεί το τέλος των αρνητικών επιτοκίων.  Αναφορικά με τις σημερινές αποφάσεις στο μέτωπο των επιτοκίων, η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι αυτές στηρίχθηκαν τόσο στα νέα δεδομένα για τον πληθωρισμό, τα οποία δείχνουν ότι θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλός για ακόμη αρκετό καιρό, ενώ επιβαρύνεται περαιτέρω από την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά και στις ενδείξεις για υποχώρηση της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Και αυτό παρά το ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να επωφελείται από το άνοιγμα της οικονομίας, την ισχυρή αγορά εργασίας και τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν ξανά, και επομένως ο τουρισμός αναμένεται να βοηθήσει την οικονομία το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας, σημείωσε η Λαγκάρντ.

Πηγή enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ