Εκπρόσωπος Ερντογάν: Η Τουρκία “δεν κλείνει την πόρτα” για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, επιθυμεί διαπραγματεύσεις μ’ αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων, τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη.

“Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο reuters ο Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι επίσης κορυφαίος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Χθες, Παρασκευή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέπληξε μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες, που επιδιώκουν να ενταχθούν στη συμμαχία, λέγοντας πως δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν καταφύγιο “πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων”.

Οποιαδήποτε χώρα ζητήσει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη όλων των μελών της τελευταίας. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μέλη προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Άγκυρας.

“Φυσικά θέλουμε να κάνουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με σουηδούς ομολόγους”

Ο Ιμπραήμ Καλίν υποστήριξε πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν συγκεντρώνει κεφάλαια και στρατολογεί στην Ευρώπη και ότι η παρουσία του είναι “ισχυρή και ανοικτή και αναγνωρισμένη”, ιδιαίτερα στη Σουηδία. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές, τόνισε ο Καλίν, είναι ότι πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν να υφίστανται σ’ αυτές τις χώρες δραστηριότητες, οργανώσεις, άτομα και άλλου είδους παρουσία του PKK.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι “η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μια διαδικασία. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα”. Όμως, συνέχισε, αυτό είναι το πρώτο σημείο στο οποίο θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων καθώς και των σουηδικών αρχών και συμπλήρωσε: “Φυσικά θέλουμε να κάνουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με σουηδούς ομολόγους”.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, η Τουρκία ζητεί από το ΝΑΤΟ να συμμεριστεί τις ανησυχίες όλων των μελών, όχι μόνο μερικών.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα, μήπως θεωρηθεί πως η Τουρκία επιδίδεται υπερβολικά σε παζάρια σε καιρό πολέμου και ενώ η κοινή γνώμη στη Φινλανδία και τη Σουηδία υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε:

“Εκατό τοις εκατό του πληθυσμού μας είναι πολύ ανήσυχο για την παρουσία του PKK και του FETO (γκιουλενιστές) στην Ευρώπη. Αν αυτοί (η Φινλανδία και η Σουηδία) έχουν ένα κοινό που ανησυχεί για τη δική τους εθνική ασφάλεια, έχουμε κι εμείς ένα κοινό που ανησυχεί εξίσου για τη δική του ασφάλεια”, είπε και συμπλήρωσε πως “πρέπει να το δούμε αμοιβαία”.

Καταλήγοντας, ο Καλίν τόνισε πως οι σφοδρές επικρίσεις της Ρωσίας για τα σχέδια της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν επηρέασαν την Τουρκία όσον αφορά στη θέση που υιοθέτησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.