Εκλογές-θρίλερ στην Τουρκία – LIVE: Στο 92% η ενσωμάτωση – Ερντογάν 49,76%, Κιλιτσντάρογλου 44,48%

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση ψήφων στις εκλογές στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 49,76% με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 44,48%. Με τα δεδομένα αυτά, ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να αναδειχθεί σε Β’ γύρο στις 28 Μαΐου.

Με καταμετρημένο το 92% των ψηφοδελτίων για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία:

  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν49,76%
  • Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου44,48%

 

Ανταπόκριση από την Τουρκία: Ιωάννα Σακουφάκη

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η συμμετοχή στις φετινές κάλπες στην Τουρκία ξεπέρασε το 93%. Στις εκλογές του 2018 το ποσοστό είχε φτάσει το 86%.

Ερντογάν: Η πρώτη του ανάρτηση αφότου έκλεισαν οι κάλπες

«Η διαδικασία των εκλογών ολοκληρώνεται, με έναν τρόπο που θα ωφεληθεί η Δημοκρατία, δόξα τω Θεώ. Τώρα, όπως πάντα, είναι η ώρα να κρατηθούμε σφιχτά. Μέχρι τα οριστικά αποτελέσματα, συνεχίζουμε να προστατεύουμε την βούληση του έθνους μας», έγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Τwitter.

Νοθεία φοβάται ο Κιλιτσντάρογλου

«Θέλω να απευθύνω έκκληση στους ήρωές μας της δημοκρατίας. Μην εγκαταλείπετε ποτέ τις κάλπες, ό,τι κι αν γίνει, μέχρι να παραδοθεί η τελευταία υπογεγραμμένη έκθεση της κάλπης. Η πλήρης και σωστή εκδήλωση της βούλησης του λαού εξαρτάται από την αποφασιστικότητά σας. Θα δείτε, αξίζει η κούρασή σας» έγραψε στο Twitter o Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου: Και τα δύο στρατόπεδα δηλώνουν ότι προηγούνται

Διαφορετική εικόνα δίνουν τα στρατόπεδα των δύο βασικών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας αναφορικά με το ποιος προηγείται με βάση με τα μερικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.

Ενώ τα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το κρατικό πρακτορείο Anadolu δίνουν προβάδισμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ανάρτησή του στο twitter, περίπου στις 20:00 δήλωσε ότι εκείνος είναι αυτός που προηγείται. «Προηγούμαστε» ήταν η μονολεκτική ανάρτηση του Κιλιτσντάρογλου στο twitter.

Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσε από την πλευρά του πως με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, ο Ερντογάν προηγείται.

Κάνοντας λόγο για χειραγώγηση στην μετάδοση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων σε προηγούμενες εκλογές, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, που προέρχεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα αρχικά αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu. «Δεν πιστεύουμε το Anadolu», είπε χαρακτηριστικά ο Ιμάμογλου.

«Μπορούμε να το πούμε άνετα: ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως ο 13ος πρόεδρος της χώρας μας σήμερα», τόνισε επίσης ο Ιμάμογλου. Και ο δήμαρχος της Άγκυρας, και αυτός από το κόμμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προηγείται.

Τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται οριακά του Ερντογάν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσε περίπου στις 20:35 ότι με 54,56% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ερντογάν προηγείται με 51,87% έναντι 42,28% του Κιλιτσντάρογλου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο, που είναι φιλικά προσκείμενο στο CHP, το Halk TV μετέδωσε αποτελέσματα δίνοντας ένα ελαφρύ προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου, 47,71% έναντι 46,5% στον Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα που μεταδίδονται, αναμενόταν να δίνουν προβάδισμα στον Ερντογάν, καθώς πολλές από τις πρώτες καταμετρήσεις των ψήφων προέρχονται συνήθως από αγροτικές περιοχές, που αποτελούν εκλογική βάση του Τούρκου προέδρου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ